• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۴۴۴۴۳
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۹ - ۱۲:۰۱

تروئیکای اروپایی بهتر است از برجام کنار گذاشته شوند

عملکرد تروئیکای اروپایی پس از خارج شدن امریکا از برجام و اعلام موضع آنها از زبان وزیر خارجه آلمان پس از پیروزی بایدن در انتخابات نشان می دهد که اگر قرار باشد در توافق هسته ای تغییری صورت گیرد آن تغییر باید کنار گذاشتن تروئیکای اروپایی از برجام باشد.

تروئیکای اروپایی بهتر است از برجام کنار گذاشته شوند

بطور خلاصه پیام این نوشتار این است که اگر قرار است با رفتن ترامپ, اروپا نقش او را بازی کند بهتر است همراه ترامپ, تروئیکای اروپایی نیز بروند به این سه عضو بی خاصیت حاضر در برجام نیازی نیست. حضور آنها در برجام فقط موجب همگرایی با امریکا و فشارهای همسو علیه ایران است.
در ۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵ توافق هسته ای میان ایران و پنج بعلاوه یک پس از سال ها مذاکره به امضا رسید و قرار شد با اعمال محدودیت هایی در برنامه هسته ای ایران, همه تحریم های هسته ای یکجانبه از سوی امریکا واتحادیه اروپا و همچنین شورای امنیت سازمان ملل علیه کشور حذف شود.
در آن مقطع این توافق سیاسی منجر به توافق های اقتصادی با اروپا و کنار گذاشتن امریکا از مزایای اقتصادی آن شد تا اینکه با پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری, او در 8 می  2018 با این ادعا که این توافق بسیار وحشتناک بوده و دستاوردی برای امریکا نداشته است کشورش را از برجام خارج و تحریم های یکجانبه علیه ایران را از سر گرفت به این امید که با رویکرد فشار حداکثری, تهران را وادار کند به توافق جدیدی تن دهد که علاوه بر دائمی کردن محدودیت های هسته ای , دوموضوع برنامه موشکی ونقش منطقه ای ایران نیز در آن گنجانده شود.
پس از این اقدام امریکا,  اتحادیه اروپا با صدور بیانیه ای تاکید کرد "برجام یک توافق چند جانبه است و نمی‌توان آن را به طور یک طرفه ترک یا ملغی کرد".
اتحادیه اروپا در ادامه این بیانیه با تاکید بر امضای برجام از سوی قدرت‌های جهانی و حمایت از آن در شورای امنیت سازمان ملل متحد ذیل قطعنامه 2231 افزود: "تا زمانی که ایران به تعهداتش در این توافق پایبند بماند، چنانچه تاکنون چنین کرده، اتحادیه اروپا هم به برجام متعهد خواهد ماند.
این اتحادیه بر اساس توافق برجام تعهدات 11 گانه ای داشت که عبارت بودند از:
 ۱. حفظ و ارتقای روابط گسترده‌تر اقتصادی در حوزه‌های مختلف با ایران
۲. حفظ و استمرار کانال‌های موثر مالی برای تعامل با ایران
۳. تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی
۴. تداوم روابط حمل و نقل دریایی (از جمله کشتیرانی و بیمه)، زمینی، هوایی و ریلی
۵. تقویت پوشش‌های اعتبار صادراتی
۶. حمایت روشن و موثر از کنشگران اقتصادی که با ایران تجارت می‌کنند، به‌ویژه شرکت‌های کوچک و متوسط که شاکله اصلی بسیاری از اقتصاد‌ها محسوب می‌شوند
۷. تشویق سرمایه‌گذاری‌های بیشتر در ایران
۸. حمایت از کنشگران اقتصادی در سرمایه‌گذاری‌ها و دیگر فعالیت‌های تجاری و مالی که با یا در رابطه با ایران انجام می‌دهند
۹. گرد هم آوردن کارشناسان بخش دولتی و خصوصی، از جمله از طریق تقویت شورا‌های تجاری
۱۰. حمایت عملی از تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران
۱۱. حمایت از شرکت‌ها در برابر آثار فراسرزمینی تحریم‌های آمریکا
اما آیا اتحادیه اروپا به این توافق 11 گانه عمل کرد یا اینکه با خریدن زمان و همراهی کردن با فشارهای حداکثری امریکا منتظر ماند تا تهران تسلیم توافق دیگری شود؟ 
واقعیت اینجاست که اتحادیه اروپا نه تنها به تعهدات 11 گانه خود عمل نکرد بلکه در طول دوسال گذشته با قطع همکاری های اقتصادی با ایران و دادن وعده های توخالی سعی کرد تهران همچنان در برجام باقی بماند  و برنامه هسته ای کشور به عنوان یکی از مولفه های قدرتمند شدن ایران در محدودیت باقی بماند.
 عجیب تر اینکه امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه در آن مقطع اعلام کرد ما نیز خواستار تغییرات در برخی بندهای برجام از جمله غروب هسته ای وگنجاندن دو موضوع برنامه موشکی و منطقه ای ایران در توافق جدید هستیم اما زمان آن باید در نزدیکی زمان انقضای محدودیت های ایران باشد.
در واقع فرانسه در آن مقطع به عنوان سخنگوی تروئیکای اروپایی نشان داد که اختلاف نظر با ترامپ فقط در مسئله زمان توافق جدید است و در واقع اروپا در مقابل نقش پلیس بد امریکا در حال بازی نقش پلیس خوب است.
اکنون جوبایدن در انتخابات ریاست جمهوری امریکا به پیروزی رسیده و با اشتباه خواندن رویکرد ترامپ در خارج کردن امریکا از برجام از بازگشت به توافق سخن گفته است اما بر اساس گزارش ها در ذیل این وعده وی به طور مبهم اما هم تیمی های او نظیر وندی شرمن بطور شفاف از شرط و شروطی سخن گفته اند.
اما عجیب اینجاست که روز جمعه هایکو ماس به عنوان سخنگوی تروئیکای اروپایی در گفتگو با اشپیگل در باره برجام بسیار شفاف مواضع اتحادیه اروپا را بیان کرد و گفت بازگشت امریکا به برجام کافی نیست و باید یک "توافق هسته ای پلاس" امضا شود که برنامه موشکی ونقش منطقه ای ایران نیز در آن گنجانده شود. او افزود آلمان در این خصوص با انگلیس و فرانسه اشتراک نظر به دست آورده است.
این مواقع نشان داد که اکنون با رفتن ترامپ,  امریکا قصد دارد نقش پلیس خوب  و اروپا با پر کردن جای ترامپ نقش پلیس بد را بازی کند. اما نکته مهم اینجاست که اتحادیه اروپا در جریان خروج امریکا از برجام و برقراری مجدد تحریم های یکجانبه امریکا علیه ایران, هیچگونه قدرتی برای اجرای تعهدات خود نداشته و حضور بی خاصیتی در برجام داشته و همانطور که گفته شد نقش مکمل امریکا را بازی می کرده است.
بر این اساس به نظر می رسد وزیر خارجه آلمان وشرکای بی خاصیت او در انگلیس وفرانسه به جای زیاده گویی بهتر است این پیام را دریافت کنند که اگر قرارباشد تغییری در برجام صورت گیرد آن تغییر فقط یک تغییر خواهد بود و آن کنار گذاشتن تروئیکای اروپایی از برجام.
تردیدی وجود ندارد که ایران به هیچوجه حاضر نخواهد بود که از مولفه های قدرت خود دست بردارد و هیچ عقل سلیمی نیز این را نمی پذیرد و سیاست های فشار حداکثری دولت ترامپ نیز در طول این سال ها و علاوه بر آن سیاست های تحریمی در طول چهار دهه از پیروزی انقلاب اسلامی علیه ایران نتیجه نداشته و هر یک از دولت های امریکا آمده ورفته اند اما ایران همچنان استوار باقی مانده و فشارهای اقتصادی را به فرصتی برای خودکفایی و استقلال اقتصادی ورهایی از اتکای به نفت تبدیل کرده است بنابر این,  این راه همچنان با پشتیبانی ملی در دستور کار مسئولان نظام قرار دارد آن هم در محیطی که رقبای ایران در حال پیگیری همین برنامه ها هستند  با این تفاوت که به دلیل مناسباتی که با امریکا دارند از فشارهای حداکثری مصون مانده اند که در این خصوص می توان به مورد ترکیه اشاره کرد که با بازی چند گانه هم از غرب و هم از شرق امتیاز می گیرد آن هم در حالیکه برخی کشورهای منطقه و همچنین اروپا ترکیه را  تهدیدی جدی برای خود می دانند.
بر این اساس به نظر می رسد شاید برای عملیاتی کردن چنین ایده ای, بهتر است بدون تغییر دیدگاه سیاسی به امریکا, با بهره گیری از الگوی چین, اجازه داد شرکت های امریکایی  در قبال بازگشت امریکا به برجام بتوانند در بازار ایران سرمایه گذاری کنند و دیگر طرف های غربی یا روسی وچینی نیز بر اساس اصل رقابت در ایران حضور داشته باشند و این ایران باشد که بر اساس منافع خود در یک بازار رقابتی حق انتخاب و گرفتن امتیاز داشته باشد. 

---------------------------------------------
رضا محمدمراد
 
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
مجازی شدن مدارس و دانشگاه‌های آبادان و خرمشهر
اختتامیه جشنواره ورزشی نیروی دریایی ارتش
تامین بیش از نیمی از لیمو ترش کشور در فارس
گذشت اولیای دم و نجات محکوم از قصاص
اجرای رسمی بنزین ۳ نرخی از بامداد امروز
اختلاف در اروپا بر سر مسدودی ۲۱۰ میلیارد یورو از دارایی روسیه
محبت اهل بیت (ع) محور مشترک وحدت شیعه و سنی است
بانوان آذربایجان شرقی کارآفرین و خلّاق برای اقتصاد
روایتی از ۲۲ آذر سالروز واگذاری سلطنت به رضاخان
هوا در ۸ منطقه اصفهان و دو شهردیگر پاک است
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق شاهرود
رئیس مجلس اتیوپی وارد تهران شد
ادامه بارش‌ها در برخی مناطق کشور
اجرای طرح سه نرخی شدن بنزین از بامداد امروز در زنجان
تجليل فعالان قرآني بسيج در چلچراغ آيه ها
برخورد پراید با گاردریل در جاده مایان_ تبریز با ۶ مصدوم
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران
دستاورد نوین دانشمندان برای بازسازی و توقف تخریب دیسک بین‌مهره‌ای
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۲ آذر
صفحه نخست روزنامه‌های اصفهان (بیست ودوم آذرماه ۱۴۰۴)
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج
لحظات قبل از فوت خسرو علی‌کردی
هوای مشهد امروز جمعه ۲۱ آذر ۱۴۰۴ سالم شد
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم
نورآباد با ۸۹ میلی متر، رکورد دار بارندگی در فارس
هشدار زرد هواشناسی خوزستان مبنی بر کاهش دما و یخ زدگی زمین
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم
آغاز بارش ها از روز جمعه در آذربایجان غربی؛ دما کاهش می یابد
لیگ برتر کشتی آزاد؛ صعود بانک شهر به مرحله نهایی
توقیف نفتکش ونزوئلایی ضد قوانین دریانوردی آزاد است
دشمن توان مقابله نظامی با ایران ندارد
دستور عارف برای رسیدگی فوری به مصدومان سانحه اتوبوس در استان فارس
مخالفت شهرداری تهران با اجرای طرح ترافیک تا پایان سال  (۹ نظر)
میزان بارش برف در فریدونشهر  (۵ نظر)
شاخص هوای شیراز امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۴  (۳ نظر)
شرط آمریکا برای استفاده ترکیه از جنگنده اف-۳۵  (۲ نظر)
نورآباد ممسنی با ۹۵ میلیمتر باران، در صدر بارش‌ها  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج  (۱ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۱ نظر)
اعلام اسامی مسافران حادثه واژگونی اتوبوس یاسوج در جاده سمیرم  (۱ نظر)
بازگشت آموزش حضوری به تمام مدارس مازندران از شنبه ۲۲ آذر  (۱ نظر)
هشدار قرمز وقوع مه گرفتگی در خوزستان  (۱ نظر)
واژگونی اتوبوس مسافربری در مسیر سمیرم به یاسوج با سه کشته و ۱۵مصدوم  (۱ نظر)
لالی، اندیمشک و مسجدسلیمان، پربارش‌ترین نقاط خوزستان  (۱ نظر)
۱۳ مصدوم در پی انحراف اتوبوس در جاده دنا  (۱ نظر)
پیشنهاد میزان افزایش حقوق‌ها با دولت، اما تصویب با مجلس است  (۱ نظر)
بررسی منابع آبهای سطحی و زیرزمینی آذربایجان غربی  (۱ نظر)