• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۵۶۵۷۱۶۳
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۴۰۴ - ۲۱:۰۱
آذربایجان شرقی » اجتماعی

سیاست‌های جمعیتی باید مبتنی بر آینده‌نگری باشد

دستیار اجتماعی رئیس جمهور و رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات گفت: سیاست‌های جمعیتی ایران باید مبتنی بر آینده‌نگری و توجه به تغییرات نسلی باشد.

سیاست‌های جمعیتی باید مبتنی بر آینده‌نگری باشد

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان شرقی، علی ربیعی امروز در همایش «آینده جمعیت ایران در نگاه صاحب‌نظران علوم اجتماعی»، با تأکید بر این‌که رسیدن به اصلاح سیاست‌ها نیازمند انتقاد از سیاست‌ها است، اظهار کرد: بحث کاهش یا افزایش جمعیت از سه دهه پیش در کشور ما مطرح شده است، ولی سیاست‌گذاری جمعیت در هر ۲ بحث کاهش فرزندآوری و افزایش جمعیت، مبتنی بر آینده‌نگری و دانش اجتماعی نبوده است.

وی افزود: ما به بحث فرزندآوری و اندازه جمعیت بیشتر با نگاه اقتصادی پرداخته‌ایم و موضوع از دست دادن فرصت‌ها از پنجره جمعیت را نادیده گرفته‌ایم؛ در سال ۱۳۹۲ نرخ باروری ۱.۸ بود و امروز پس از اجرای سیاست‌های افزایش جمعیت به ۱.۴۵ کاهش یافته است.

ربیعی خاطرنشان کرد: در ایران با تغییر جمعیتی صرف روبه‌رو نیستیم، بلکه با دگرگونی سه‌لایه‌ای مواجه هستیم که شامل تغییر کمی جمعیت، تغییر کیفی جمعیت در نسل‌ها و زنان به‌عنوان سرمایه انسانی استراتژیک می‌شود.

وی افزود: لایه نخست به کاهش تولد‌ها و افزایش سالمندان اشاره دارد و امسال برای نخستین بار تعداد ولادت‌های سالانه کشور به زیر یک میلیون کاهش یافته و ایران به ریل سالمندی رسیده و در دهه‌های آتی نیز با جمعیت سالمند روبه‌رو می‌شود. امروز با تغییر هندسه جمعیت هم مواجه هستیم، به‌طوری‌که در استان‌هایی مانند گیلان الگوی سالمندی داریم، ولی در سیستان و بلوچستان هنوز ساختار سنی جمعیت جوان است.

وی ادامه داد: هفت میلیون ایرانی فاقد بیمه پایدار تأمین اجتماعی هستند و این موضوع باعث این نگرانی شده که در آینده سالمندان ما بدون بیمه پایدار تأمین اجتماعی خواهند بود، بنابراین سیاست‌گذاری معطوف به سالمندی باید مبتنی بر آینده‌پژوهی باشد.

دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور اظهار کرد: ایران از نظر جمعیتی یک کشور ۲ سرعته (جوانی و سالمندی) شده است و اگر این ۲ سرعت را در سیاست‌ها به‌طور هم‌زمان نبینیم، در مدیریت سالمندی و جوانی عقب می‌مانیم.

وی با بیان این‌که لایه دوم تغییر جمعیتی که در سیاست‌گذاری جمعیتی دیده نشده است، تغییر نگرش‌ها و سبک فرزندگزینی در دهه‌های ۱۳۸۰ و ۱۳۹۰ است، گفت: این تغییرات نگرشی با سرعت در حال انجام است و منطق آن با نسل‌های قبلی فرق دارد، ولی ما به تغییرات کیفی جمعیت توجهی نداریم و با کارهایی، چون اعطای وام به دنبال تغییر کمی جمعیت هستیم و با این روش، در سیاست‌گذاری این گروه در آینده با مشکل مواجه می‌شویم.

وی با بیان این‌که لایه سوم تغییر جمعیتی، بحث زنان است، اظهار کرد: یکی از تعیین‌کننده‌ترین متغیر‌های آینده، زنان هستند و سرمایه انسانی نوظهور ایران محسوب می‌شوند که هنوز به‌درستی درک نشده و منجر به تغییر در سیاست‌گذاری‌ها نشده است.

ربیعی ادامه داد: از دهه ۱۳۷۰ به بعد یکی از عمیق‌ترین جهش‌های منطقه در بحث زنان مربوط به افزایش نقش بانوان در آموزش عالی بوده، اما هیچ سیاست‌گذاری معطوف به زن در آینده وجود نداشته و انجام نگرفته است. امروز نرخ مشارکت زنان ۱۳ درصد است که نشان می‌دهد این سرمایه را تولید کرده‌ایم، اما زمینه به‌کارگیری آن به‌درستی تعریف نشده است.

رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات گفت: ۲ عامل اقتصادی و امید به آینده، عنصر اصلی عدم فرزندآوری و ازدواج است که باید در کنار یکدیگر آنها را ارزیابی کرد. 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
افزایش ۱۴ درصدی استحصال گوشت در کشتارگاه‌های استان
خسارت به بیش از هزار هکتار از مزارع سرزه شمیل بندرعباس
زنگ آغاز معاملات بورس
برف ۲۰ راه ارتباطی فریمان را مسدود کرد
راهیابی تیم بانوان بوکس چهارمحال و بختیاری به مسابقات قهرمانی کشور
توسعه روستاهای دهگلان با اجرای طرح هادی
ثبت ۲۵ تا ۵۰ میلی‌متر بارندگی در برخی استان‌ها
افول جایگاه اقتصادی ادبیات، علت فاصله گرفتن جامعه از شعر و ادب است
ظرفیت جمع‌آوری گاز‌های همراه در رگ‌سفید یک افزایش می‌یابد
درگیری پلیس با قاچاقچیان موادمخدر در گلوگاه
همایش مجریان تراز زبان فارسی در رسانه ملی برگزار می‌شود
دعوت بوکسور چهارمحال و بختیاری به اردوی تیم ملی
افزایش چشمگیر مصرف گاز در کهگیلویه و بویراحمد
رتبه سوم جشنواره جوانان از آن بانوی فارسی
سفر در زمان و بازخوانی یک فاجعه تاریخی در شبکه نمایش
اختتامیه کنگره شعر کویر در روز‌های سوم و چهارم دی ماه
احیای بافت‌های تاریخی و تقویت زیرساخت‌ها؛ رویکرد جدی توسعه روستا‌های زرند
آغاز طرح انتظامی ترافیکی زمستان در البرز ‏
توقیف ۲ لندرور شوتی و کامیون حامل چوب قاچاق در نکا
آیا فرمان «ایست» به خام‌فروشی در گرداب اجرا غرق می‌شود؟
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی
مدارس ۵ شهرستان فارس فردا غیرحضوری است
مدارس کدام استان‌ها، فردا (شنبه) غیرحضوری است
عقیل کشاورز جاسوس موساد اعدام شد
اعلام میزان بارش‌های اخیر استان کهگیلویه وبویراحمد
میران بارش‌ها در چهارمحال و بختیاری
فردا، فعالیت همه مدارس و مراکز آموزشی آذربایجان شرقی
چطور فلش مموری اطلاعات را ذخیره می‌کند؟ | آشنایی با ساختار داخلی USB Flash
تمامی فرودگاه‌های کشور در آماده‌باش کامل قرار گرفتند
ادامه بارش‌ها و کاهش دما در نقاط مختلف کشور
کنفرانس‌های ضدفاشیست در ونزوئلا، آمریکا را عصبانی کرده است
آبگیری سد‌های استان بوشهر در بارش‌های اخیر
اعلام وضعیت مدارس استان برای روز شنبه ۲۹ آذرماه
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
دور سوم مرحله پنجم کالابرگ الکترونیکی واریز شد
فرماندهان جدید نیروی هوایی و پدافند هوایی منصوب شدند  (۱۱ نظر)
پیاده روی بزرگ خانوادگی فردا در گرگان  (۴ نظر)
میزان بارش سامانه اخیر در چهارمحال و بختیاری  (۲ نظر)
ورود سامانه بارشی قوی از جنوب و جنوب غرب کشور  (۱ نظر)
مناطق مختلف فارس ، سیراب از بارش رحمت الهی  (۱ نظر)
وزیر دادگستری: قرار نیست مهریه ۱۴ سکه باشد  (۱ نظر)
مشترکان پرمصرف گاز هزینه‌های بالاتری پرداخت می‌کنند  (۱ نظر)
نصب تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد  (۱ نظر)
برخورد دو خودرو در جاده بابل به بهنمیر؛ ۳ کشته و ۵ مصدوم  (۱ نظر)
اغازبکار ادارات استان کرمان فردا ۲۹ آذرماه با دو ساعت تاخیر  (۱ نظر)
کاهش سهم گاز صنایع، زیر سایه مصرف بخش‌های غیرتولیدی  (۱ نظر)
جان باختن یکی از امدادگران هلال احمر حین عملیات در شهرستان جهرم  (۱ نظر)
تجاوز جدید ترامپ؛ محاصره کامل نفت‌کش‌های ونزوئلا  (۱ نظر)
غیرحضوری شدن مدارس در برخی مناطق استان قم فردا شنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۴  (۱ نظر)
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران‌خودرو  (۱ نظر)