• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۷۰۵۶۷۴
تاریخ انتشار: ۱۷ دی ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۱
پژوهشی در حوزه هوش کلامی

آیا زنان بهتر از مردان کلمات را به یاد می‌آورند؟

کتاب‌های درسی و علوم عمومی ادعا می‌کنند که زنان در پیداکردن و به‌خاطرسپردنِ کلمات بهتر از مردان هستند، اما آیا این واقعاً حقیقت دارد؟

به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا وسیما انسانها استعداد های متفاوتی دارند در برخی کارها زنان و در برخی کارهای مردان قوی تر هستند .  مارکو هِرنشتاین، استاد دانشگاه برگن در نروژ به مطالعه اثر زیست‌شناسی، روانشناسی و عوامل اجتماعی در ایجاد تغییرات در توانمندی‌های شناختی و سازوکارهایِ عمیق مغز علاقه‌مند است. او می‌گوید: «تاکنون تمرکز اصلی روی توانمندی‌هایی بوده که مردان در آن‌ها برتری دارند، اما در سال‌های اخیر تمرکز روی توانمندی‌های زنانه چرخیده است.»

خاستگاهِ تفاوت‌های جنسیتی/جنسی یا طبیعت در برابر تربیت و پیامد‌های احتمالی این تفاوت‌ها موضوعِ بحث‌های اجتماعی بزرگی بوده است. برای مثال این پرسش‌ها مطرح است که آیا زنان و مردان استعداد‌های متفاوتی برای انجام شغل‌ها و حرفه‌های متفاوت دارند؟

در کتب درسی و علوم عمومی به طور پیش‌فرض زنان به عنوان افرادی که در پیدا کردنِ واژگان توانایی بیشتری از مردان دارند معرفی می‌شوند. برای مثال، گفته می‌شود زنان در پیداکردنِ کلماتی که با حرف «ف» شروع می‌شوند یا واژگانی که به یک طبقه خاص مثل حیوانات یا میوه‌ها مربوط است، توانمندتر از مردان هستند. هم‌چنین اینکه زنان در به‌خاطرسپاری واژگان بهتر از مردان عمل می‌کنند نیز همیشه به عنوان یک «حقیقت» پذیرفته شده است.

زن و مرد روبروی همدیگر و انگشت به لبیافته‌های اخیر نیز اگر چه میزان این برتری را چندان چشمگیر نمی‌بینند، اما اصل وجود آن را تایید می‌کنند. درست است که بیشتر مهارت‌های ذهنی در میانگینِ عملکردِ زنان و مردان یا هیچ تفاوتی نشان نمی‌دهند یا تفاوت‌های بسیار اندکی نشان می‌دهند. اما این واقعیتی است که زنان در برخی امور بهتر از مردان عمل می‌کنند و در نقطه مقابل، مردان هم به‌طور میانگین در برخی امور بهتر از زنان هستند.

این نکته ممکن است خیلی بدیهی به نظر برسد، اما هرنشتاین و همکارانش نشان می‌دهند که چطور این یافته‌ها می‌تواند در تشخیص بیماری و مراقبت‌های بهداشتی مورد استفاده قرار گیرد.

رابطه حیاتی برای تشخیصِ بیماری فراموشی
این نتایج حداقل به دو جهت بسیار قابل اعتنا هستند: نخست، این نتایج از برتری‌های واقعی زنان پرده برمی‌دارند. دوم، دانستنِ تفاوت‌های جنسی/جنسیتی برای تفسیر نتایج ارزیابی‌های شناختی که در آن‌ها این توانایی‌ها ارزیابی می‌شوند، اهمیت دارد.

برای مثال برای تشخیص بیماری فراموشی می‌توان به این نتایج استناد کرد. دانستن اینکه زنان به طور کلی در این نوع مهارت‌ها بهتر عمل می‌کنند برای پیشگیری از تشخیصِ ناکافی، به دلیلِ میانگینِ عملکردِ پایه بهتر، ضروری است. در موردِ مردان نیز ممکن است به دلیلِ آنکه میانگینِ پایه آن‌ها پایین‌تر از زنان است بیماری فراموشی بیش از حد تشخیص داده شود. در حال حاضر، در بسیاری از ارزیابی‌ها تفاوت جنسی/جنسیتی در تشخیص بیماری‌های مربوط به قوه شناخت در نظر گرفته می‌شود.

هرنشتاین و همکارانش به کمکِ «فراتحلیل» این مطالعه را انجام دادند. در فراتحلیل، داده‌های چندین تزِ دکترا، پایان‌نامه کارشناسی ارشد و مطالعاتی که در نشریه‌های علمی منتشر شده بود، ارزیابی شد. این فراتحلیل شامل ۵۰۰ یافته از ۳۵۰۰۰ شرکت‌کننده بود. در نهایت محققان دریافتند که زنان در پیداکردن و به خاطر سپردنِ واژگان بهتر از مردان عمل می‌کنند. این برتری اندک است، اما در تحقیقاتی که طی ۵۰ سال گذشته و در سراسر عمرِ مشارکت‌کنندگان انجام شده است، ثابت و مدام بوده است.

منبع ایسنا 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
نشست بصیرتی با موضوع بررسی ابعاد اقدامات تروریستی اخیر در سیاهکل
تولید سفارشی ادوات آزمایشگاهی با دستان متخصصان بومی در قزوین
باخت مس کرمان برابر فولاد هرمزگان درلیگ برتر فوتسال بانوان
چند روایت...
ویژه برنامه‌های نهاد امامت جمعه کیش در ماه رمضان
پیشرفت بیش از ۲۰ درصدی ساخت لندینگ‌کرافت ۱۵۰۰ تنی
با مهار حریق یک مجتمع مسکونی در مشهد، ۱۲ نفر نجات یافتند.
راهپیمایی ۲۲ بهمن، پاسخ کوبنده ملت ایران به تهدید‌های آمریکا
بهره برداری از یادمان شهدای گمنام شهر گلگیر مسجدسلیمان
پیام تسلیت امام جمعه و استاندار کرمانشاه در پی درگذشت مادر شهیدان علی‌بیگی
ثبت نام بیش از هزار و ۸۵۵ نفر برای حضور در انتخابات شورا‌های روستا‌ها و عشایر گلستان
افزایش حجم انتقال کالا از مسیر خط آهن خواف
ادامه تظاهرات شهروندان سارایوو
دستگیری سارق قاپ زنی در شوش  
ادامه بازرسی از بازار استان تا پایان ماه مبارک رمضان و عید نوروز
افق‌های روشن ایران با خورشید؛ قزوین و سیستان و بلوچستان، پیشگامان انرژی پاک
آمادگی برای سرمایه‌گذاری در ۵۰ فرصت اقتصادی در مرز چیلات
اخبار کوتاه ۲۷ بهمن کردستان
اربعین شهدای اغتشاشات دی در کرمان؛ ۲۹ بهمن
۲۶ هزار متقاضی در استان اردبیل صاحب خانه می‌شوند
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد
ماچادو شریک جرم ربایش مادورو است
سرلشکر حاتمی: دافوس قدمگاه بزرگان ارتش است
راه‌آهن سریع‌السیر ارومیه – تبریز؛ مسیر جدید رشد و تجارت در شمال‌غرب کشور
واکسیناسیون تب برفکی دام‌ها در طارم ، زنجان
تجلیل ازدکتر رسول خدابخش دانشمند هسته‌ای کشور در اردبیل
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام
اجرای نخستین تراموای شهری کشور در تبریز
جایزه معتبر فیزیک جهان به استاد یزدی اعطا شد
رونمایی از تندیس « سرباز وطن »
دوازدهمین نمایشگاه سالانه گل ارکیده در شیکاگو
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی
روبیو: منتظر نتایج گفت‌و‌گو‌ها با ایران می‌مانیم
توضیحات قالیباف درباره افزایش حقوق‌ها در سال آینده
متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان سال آینده به ۹۰ درصد می‌رسد
امشب؛ پایان مهلت ثبت نام محصولات سایپا  (۸ نظر)
سایپا: به دلیل تقاضای زیاد، سایت ثبت نام کند شده است  (۷ نظر)
اختلال درسایت ثبت نام محصولات سایپا  (۶ نظر)
اوج تقاضای مصرف برق کشور به ۴۶ هزار و ۳۶۹ مگاوات رسید  (۲ نظر)
فرمانده جدید دانشگاه دافوس ارتش منصوب شد  (۱ نظر)
اختلال در سایت ایران خودرو از آغاز ثبت نام  (۱ نظر)
کنفرانس امنیتی مونیخ به «سیرک مونیخ» تبدیل شده است  (۱ نظر)
محدودیت پروازی جنوب‌شرق در چارچوب اطلاعیه‌های هوانوردی  (۱ نظر)
کجا نوشته شده حقوق طی سال فقط یک بار افزایش پیدا کند؟  (۱ نظر)
روبیو: منتظر نتایج گفت‌و‌گو‌ها با ایران می‌مانیم  (۱ نظر)
تخت‌روانچی: مسئله غنی‌سازی صفر مطرح نیست  (۱ نظر)
عزیمت وزیر امور خارجه به سوئیس  (۱ نظر)
دستگیری اعضای یک گروه خشن تروریستی در گلستان  (۱ نظر)
عصبانیت رژیم صهیونیستی از توهین ترامپ به هرتزوگ  (۱ نظر)
عنایت بخشی درگذشت  (۱ نظر)