پخش زنده
امروز: -
سرمازدگی و از بین رفتن بخش بزرگی از محصولات کشاورزی در استانهای مرکزی کشور در ابتدای تابستان، بار دیگر جای خالی بیمه در این عرصه مهم اقتصادی را آشکار کرد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در پی کاهش ناگهانی دما در هفتههای نخست تیرماه و آسیب دیدن بخش بزرگی از محصولات زراعی و باغی در اصفهان، یزد، کرمان و فارس، محمد مهدی برومند، معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی از اختصاص ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای جبران خسارت خبر داد و اعلام کرد این اعتبار در قالب تسهیلات ۴ درصدی در اختیار کشاورزان و باغداران قرار میگیرد.
این اقدام حمایتی در شرایطی اعمال میشود که جبران این گونه خسارات وظیفه ابتدایی و ذاتی صندوقها و شرکتهای بیمه گر است و هنگام وقوع حوادث، بیمهها نخستین موسساتی هستند که میبایست وارد عرصه شوند، اما در اغلب اوقات، از جمله در همین موضوع سرمازدگی تیرماه، به دلایل مختلف، سراغی از این صنعت گرفته نمیشود و گویی اساسا کسی توقعی از آنها ندارد.
از سوی دیگر، به نظر میرسد که موسسات بیمه گر نیز، با بی نیازی، اشتیاقی به حضور پررنگ در این عرصه بزرگ اقتصادی ندارند و لااقل جنب و جوش چشمگیری از آنها برای جذب کشاورزو باغدار دیده نمیشود.
در رویداد اخیر سرمازدگی مزارع و باغات در اصفهان، مسئولان ذیربط با بیمه کشاورزی با تاکید بر اینکه امکانِ ارائه خدمات از سوی صندوق بیمه کشاورزی به کشاورزانی که بیمه نامه ندارند، وجود ندارد، اعلام کردند: کشاورزان باید به موقع مراجعه میکردند و بیمه نامه میگرفتند.
مسئولان بیمه کشاورزی در حالی به عدم مراجعه کشاورزان خسارت دیده از سرمازدگی تیرماه اشاره میکنند که خسارت سرمازدگی فروردین ماه گذشته هنوز به بیمه شدگانی که مراجعه کرده بودند، پرداخت نشده است.
در اطلاعیه روابط عمومی صندوق بیمه کشاورزی که ۱۴ تیرماه و ۴ ماه پس از سرمازدگی فروردین گذشته منتشر شده، آمده است که گروههای ارزیابی در شهرستانهای ۱۴ استان تشکیل و بازدید از باغات خسارت دیده آغاز گردید و ارزیابی خسارت ادامه دارد.
در این اطلاعیه اشاره شده است که مدیران ارشد صندوق بیمه کشاورزی نیز برای تسریع در کار به همراه گروههای ارزیابی در مناطق حاضر شده و ضمن بازدید میدانی، تدابیر لازم را اتخاذ کرده اند.
این اطلاعیه تصریح کرده است که پس از مشخص شدن میزان دقیق خسارت در زمان برداشت محصول و پس از کیل گیری و تخصیص اعتبار، غرامتها به بیمه گذاران خسارت دیده پرداخت خواهد شد.
مجتبی روحی، کارشناس ارشد کشاورزی با اشاره به پرداخت نشدن خسارات سرمازدگی فروردین ماه به کشاورزان بیمه شده و با تاكيد بر لزوم تلاش صندوق بیمه برای تشویق کشاورزان به بیمه کردن مزارع و محصولات، اظهار داشت: تردیدی نیست که چنین سرعتی در انجام وظیفه و موکول کردن اجرای تعهد به تخصیص اعتبار، باعث تشویق کشاورزان به بیمه کردن مزرعه و محصول نخواهد شد.
وی افزود: این امر که از کشاورز بیمه شدهای که هنوز خسارت سرمازدگی ابتدای بهار را دریافت نکرده، گلایه شود که چرا برای سرمازدگی تابستان مراجعه نکرده، چندان منصفانه نیست و لااقل نباید با انداختن توپ در زمین کشاورز، همه تقصیرها را به گردن او انداخت.
به گفته این کارشناس حوزه کشاورزی، عدم مراجعه و اقدام کشاورزان به بیمه کردن مزرعه و محصول هر دلیلی که داشته باشد، فعالیت حداقلی و حضور کمرنگ بیمه در بخش کشاورزی انکار ناپذیر است و تردیدی نیست که کم رمقی بیمه در این عرصه، رابطه مستقیمی با بی رغبتی کشاورز به مشارکت با این صنعت دارد.