پخش زنده
امروز: -
شجره طیبه ای که فرهنگ جهادی را مخلصانه برای خدمت و محرومیت زدایی در هر گوشه ای از کشور به کار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز کرمان، اشک شوق در چشم به استقبال ما آمده است،خانه اش حدود ۹۰ متر می شود، دخترش را صدا میزند و می گوید: اسما ، صدا و سیما آمده.
با دعوتش داخل خانه می شویم ،خانمی سرپرست خانوار، بدون درآمد با دو فرزند، از قصه زندگیاش می گوید، که روزگار شوهرش را از او گرفته و چند سال تحت پوشش کمیته امداد امام قرار دارد.
اما این آب باریکه برای ادامه زندگی اش کافی نیست و از طرفی در دو اتاق خِشت و گِلی به سختی روزگار می گذرانده و برای دور ماندن از سرما و گرما با پلاستیک آن را محصور کرده بود.
دخترش که حدود هشت سال دارد ،چای می آورد، او میگوید: دخترم حالا این روزها برای خودش اتاقی دارد.
باور کنید فکرش را هم نمیکردم که ما خانه دار شویم ،آنقدر انواع و اقسام گرفتاری ها وجود دارد که فکر میکردم بحران مشکلات ،افراد مثل مَنی را که در این کویر لوت زندگی میکنند، از یادها برده است.
اما ، امان از روزگار...
می پرسم چرا ؟
جواب می دهد :خانم "حسینی زاده "، فرشته ای که در مدت یک سال اینجا را با هزینه کامل ، ساخت و تحویل من داد وتازه شغلی هم برایم پیدا کرده است.
خُب دیگه من چه چیزی می خواهم ،خدا خیرش بدهد.
هر چه گفتیم ،کسی به دادم نرسید، اما او هم شنید و هم اقدام کرد.
حالا این خانم "حسینی زاده "کیست ؟
نسیم خوش از یک فرهنگ بی منت
شوهرش معلول و از راه خیاطی زندگی خودش را تأمین میکند.
از کودکی طعم تلخ فقر و یتیمی را چشیده و به خوبی با شرایط مردمی که نگاهشان به دست دیگران است آشناست.
آشنا از این جهت که هرگز زندگی مرفهی نداشته و میفهمد وقتی مادری برای لقمه نانی دست دراز میکند یعنی چه، وقتی کودکی در آفتاب سوزان و سرمای خشک کویر نان خُورَش تکه نانی است ،آن را با تمام وجود می فهمد.
خانم "زهرا حسینی زاده " بسیجی پُرکار این روزهای شهرستان ریگان است ،چند سالی می شود که علا رغم مشکلات خود، به مدد ،مددجویان رفته و با شناسایی محرومان ومشکلات آنها ، با همت گروه ۳۰ نفره ای که تشکیل داده با کاری جهادی به ساخت و ساز مسکن ،اشتغال ،کمکهای مومنانه ،اقدامات آموزشی و حمایت کرده است.
می گوید: از صبح تا شب وقت خودمان را برای امور مردم گذاشتهایم و شب زمانی که به خانه میروم ،تازه به خانواده خودم رسیدگی می کنم و برای معیشت نیز تا دیر وقت خیاطی می کنم.
این بسیجی پُرکار اضافه میکند: به روستاهای سخت گذر که می روم ، مشکلات مردم را بیشتر درک می کنم، فقر و محرومیت آنها کم نیست ، اما در دوران کرونا این را بیشتر حس کردیم واز هر فرصتی برای کاهش دردی از خانوادها، تا جایی که امکان دارد ،اقدام میکنیم.
حجتالاسلام نازلی ،رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ریگان می گوید: با این اقدامات بسیجی وار و جهادگرانه خانم "حسینی زاده" ، او در طرح "مهر واره همدلی" در کشور نفر دوم شناخته شده و نشان داده که یک بسیجی ،فکر و ذهنش برای خدمت رسانی است و در این مکتب مقدس وبزرگ، کار، زن و مرد ندارد.
آوای همدلی بسیج برای ساخت مسکن
توسعه اقتصادی و اجتماعی ناموزون، شکاف و میزان بهره مندی اقتصادی مرکز / پیرامون، عوارض ناگواری بر زندگی اجتماعی و امنیت اقتصادی مناطق محروم و دور افتاده داشته است، به طوریکه برخی مناطق کم برخوردار دچار مشکل بیشتری شده و دولت نتوانسته در این مناطق به توسعه آنها کمک کند و آنها روز به روز از محرومیت بیشتری برخوردار شده اند.
بر این اساس در راستای کمک به رفع عقب افتادگیهای این مناطق بسیج برای رفع محرومیتزدایی در مناطق محروم به توزیع عادلانه امکانات ، جلب مشارکت، هدایت نیروی جوان و خدمات داوطلبانه کرده است.
اینکه در سال گذشته چند باب منزل برای محرومان ساخته شده است، مسئول بسیج سازندگی استان کرمان میگوید: با همکاری چند دستگاه دیگر ۱۱۹۱ باب خانه برای محرومان در سراسر استان ساخته شده و تحویل داده شده است.
از سرهنگ جلالی پرسیدم، نحوه شناسایی افراد نیازمند چگونه است و برای هر خانه چقدر هزینه شده است؟
او گفت: افرادی که برای آنها خانه ساخته میشود، شامل زن سرپرست خانوار هستند که نَه خانه دارند و نَه درآمد کافی تا بتوانند سرپناهی بسازند، یا افرادی که دچار معلولیت و تنگی معیشت شدید هستند و حتی توان اداره یک خانواده هم ندارند.
او اضافه میکند، ما صفر تا صد خانه را ساخته و به آنها تحویل میدهیم و متراژ آنها حدود ۶۰ تا ۶۵ متر مربع است که با شرایط کنونی حدود 140 میلیون تومان ساخته میشود و برخی از خانهها نیز به وسایل منزل تجهیز میشوند.
تامین آب شُرب و کشاورزی
در دهههای اخیر برای رفع محرومیت به خصوص تامین آب شرب و کشاورزی تلاشهای زیادی صورت گرفته، اما هنوز در برخی روستاها این مشکل وجود دارد و به شدت آنها را آزار میدهد.
منطقه زیارت از توابع شهرستان ریگان که از مناطق سخت گذر است، درآنجا هم سالها بود که مردم از نَبود ویا کمبود آب شُرب رنج میبردند.
ده روز قبل بود که توسط بسیج سازندگی برای برخی خانوارها به طول ۲۰ کیلومتر لوله گذاری شد و انتقال آب شرب در آنجا تأمین گردید.
آقای مُلازهی از اهالی این منطقه که خوشحالی اش را نمیتواند پنهان کند میگوید: سی سال قبل قرار بود این کار صورت گیرد و ما منتظر بودیم، خدا را شکر که دیگر بچههای ما دچار بیماریهای پی در پی نمیشوند.
او میگوید ما قدر این کار را میدانیم چرا که هر قطره ان در این کویر برای ما ارزش بسیاری دارد.
فرمانده سپاه ثارالله استان میگوید:این شجره طیبه منشا خدمات بسیاری در گوشه گوشه استان شده ویاریگر نظام در عرصه محرومیت زدایی و و خدمت صادقانه شده است و این خدمات با روحیه جهادی تفکر انقلابی و خدمت بی منت در همه عرصهها است.
سردار معروفی به ساخت صدها استخر آب برای کشاورزی در استان اشاره میکند ومیگوید: با این کار بخشی از کمبود آب کشاورزی را تأمین و در کنار آن به لایروبی وحفر چاه نیز اقدام شده است.
وی اضافه میکند، برخی از قنوات استان دچار کم آبی هستند و نیاز کشاورزان را تأمین نکرده است، لذا تاکنون دهها قنات توسط بسیج سازندگی لایروبی شده و میزان آبدهی و خروجی قنوات بسیار افزایش داشته که موجب رونق کشاورزی بیشتر برای روستاییان شده است .
سردار معروفی اضافه می کند: تنش آبی استان دغدغه ما واولویت نخست است و در این زمینه صدها طرح آبرسانی را طراحی و اجرا کرده ایم ودر برخی روستا ها نیز که خالی از سکنه شده بود با اجرای این طرحها ، مجددا احیا شده واین نهضت آبرسانی را با قدرت ادامه خواهیم داد.
سازندگی ادامه دارد
رئیس بسیج سازندگی کشور میگوید: ما طرح جامع محرومیتزدایی مردم پایه را آغاز کرده ایم و هدف آن راه اندازی فعالیتهای اقتصادی در مناطق محروم است و در این راستا از ظرفیت جامعه هدف مثل: پزشکان، مهندسان، معلمان، طلاب و دیگر اقشار بهره میبریم.
سردار زهرایی به اولویتهای طرح نیز اشاره میکند و میگوید: ۵۰ درصد طرحهای اقتصادی ما مربوط به تامین آب است و اولویت دوم تأمین مسکن برای محرومان و اشتغال است.
اینکه اکنون چه تعداد طرح در کشور توسط بسیج سازندگی در دست اجرا است سردار زهرایی میگوید: بیش از ۱۰ هزار طرح محرومیتزدایی در سراسر کشوردر حال اجرا است و مأموریت ما حضور در طرحهای کوچک و کاملاً
مردمی است و این نهاد بدون هیچ چشمداشتی در کنار دولت برای رفع محرومیت و کاستن هزینهها گام برمیدارد.
وی به ایجاد ۱۱۲ هزارفرصت شعلی توسط بسیج در سال گذشته اشاره میکند و میافزاید: امسال برای ۲۰۰ هزار شغل هدف گذاری شده و همه این طرحها با کمک ۹۲ قرارگاه جهادی استانی و ۸ قرارگاه ملی جهادی در دست اجرا است
توسعه جبهه خدمت رسانی
ساخت مدرسه، پرداخت تسهیلات اشتغال زایی، ساخت مسجد، تامین جهیزیه، ساخت سرویس بهداشتی، تشکیل تعاونیها و دهها نمونه دیگر از اقدامات کوچک، اما زود بازده بسیج است که در سراسر استان در حال اجراست.
در این زمینه مسئول بسیج سازندگی استان کرمان میگوید: خانوادههایی هستند که برای تهیه جهیزیه بچه هایشان در تنگنا هستند و امکان خرید وتکمیل جهیزیه را به هیچ وجه ندارند، لذا با شناسایی آنها تاکنون هزاران جهیزیه خریداری و به این خانوادههای نیازمند اهدا شده است .
سرهنگ جواد جلالی به تشکیل تعاونیهای خُرد، اما زودبازده هم اشاره میکند و میگوید: این تعاونیها در زمینههای مختلف مثل: بسته بندی، خشکبار، پرورش دام و نمونههای دیگر شکل گرفته و فقط در سال گذشته برای ۱۳۰۰ نفر اشتغالزایی شده است.
بسیج همچنان فَعال و پای کار است، گاهی سُفرهای خالی را که نانی هم در آن به سختی یافت میشود با کمک معیشتی پُر میکنند، گاهی کمبود فردی را که جهیزیهای برای رفتن به خانه بخت ندارد تهیه میکنند ودر این راستا سال گدشته 2700 جهیزیه اهدا شده ، گاهی سرپناهی برای بی پناهی میسازند، گاهی در قالب گروهای پزشکی به مناطق سخت گذرمی روند وبه درمان مردم بیمار میپردازند.
محمد بُرهانی استاد دانشگاه میگوید: نتایج کار نشان میدهد فعالیتها و اقدامات انجام شده در عرصههای اشتغال زایی، عمرانی، بهداشت و درمان آموزشی و کشاورزی در تسریع و تسهیل فرایند توسعه پایدار و حمایت از قشر محروم بسیار موثر بوده است .
وی اضافه میکند، بسیج سازندگی در این فرایند با ارائه چهره توانا از نظام اسلامی و در پاسخ به نیازهای اولیه مناطق محروم، رضایت اجتماعی، تقویت سرمایه اجتماعی، تولید قدرت و امنیت نرم در سطح ملی و در نهایت تقویت نظام کارآمد را داشته است .
پدیده منحصر به فرد بسیج ، نهادی اصیل و مردمی است که رد پای آن را در همه موفقیتها می توان دید ، این نیروی عظیم در گام دوم انقلاب الگویی موفق برای توسعه وتمدن سازی است وچشم بیدار ویاریگر خواهد بود.
نویسنده : سید امان الله احمدی زاده