رئیس جمهور خواستار توجه همه بخشها به محیط زیست شد
رئیس جمهور امروز در نشست با اساتید و فعالان محیط زیست خواستار توجه تمامی بخشهای کشور به امر محیط زیست و حفاظت از جنگلها و تالابها شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، در این نشست تخصصی آقای سید ابراهیم رئیسی خواستار ارتباط بیشتر دانشگاه به عنوان اتاق فکر و جایگاه اندیشه ورزی در جهت حفظ محیط زیست و اجرای طرحهای مربوطه شد.
رئیس جمهور با گرامیداشت یاد و شهدای ارزشمند محیط زیست و محیط بانان، شهادت یک صد و چهل محیط بان را عدد قابل توجهی در جهت حفظ محیط زیست کشور دانست.
رئیسی با اشاره به اجرای نشستهای تخصصی در خصوص چگونگی انجام سیاستهای نظام درباره محیط زیست گفت: دستگاههای اجرایی باید بررسی کنند که چرا این سیاست به صورت کامل اجرا نشده و این نشستها باید در موضوعات دیگر تداوم یابد.
رئیس جمهور گفت: بدون تردید مسئله محیط زیست مورد تاکید شریعت است و جامعه بشری باید نسبت به تعرض به محیط زیست حساس باشد.
رئیسی افزود: قدرتهای بزرگ از محیط زیست حربهای جهت تجاوز و مداخله در کشورهای در حال توسعه استفاده میکنند که این امر در موضوع حقوق بشر نیز اتفاق میافتد.
رئیس جمهور با اشاره به این که خاک پدیدهای بسیار گرانقدر است که باید مراقب آن بود تصریح کرد: باید هم ساختارهای مناسب و هم رفتارهای مناسب این ماموریت مورد توجه قرار گیرد.
رئیسی گفت: دستگاهها باید این حس را پیدا کنند که هر توسعه یافتگی در کشور فرع بر محیط زیست است و این اصل مهم باید در نظر گرفته شود چرا که در قانون اساسی نیز به صورت روشن به آن اشاره شده است.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود تخریب جنگلها و تالابها را موجب زیان به محیط زیست دانست و ادامه داد: تخریب اینها موجب زیانهای زیاد و جبران ناپذیری برای مردم و کشور است.
رئیسی با اشاره به این که توسعه یافتگی اقتصادی باید با پیوست محیط زیستی نیز صورت گیرد گفت: یکی از مشکلاتی که هم اکنون در استانهای مختلف کشور و در بازدیدهای میدانی من مشاهده شد مسئله آب بود. مدیریت آب در کشور مسئله مهمی است و باید راهکارهایی در نظر گرفته شود که ما دچار فراز و فرودهایی در بخش آب نشویم.
سید ابراهیم رئیسی گفت: حفظ محیط زیست هم قدرت، هم امنیت و نیز سرمایهگذاری و رشد تولید در کشور را در پی خواهد داشت و نباید ارتباط دانشگاه با بخشهای اجرایی قطع شود و باید با ارتباط تنگاتنگ این دو بخش به برنامهها و طرحهای مناسبی دست یابیم.
رئیس جمهور آموزش برای محیط زیست را مهم دانست و افزود: رسانه ملی و مطبوعات و رسانههای کشور نقش مهمی در این زمینه دارند چرا که به دنبال آموزش، مشارکت عمومی برای حفظ محیط زیست و اجرای طرحها را خواهیم داشت.
رئیسی با اشاره به مسئله مدیریت پسماندها در کشور آن را یک امر مهم خواند گفت: ما نیازمند یک سازوکار فعال برای مدیریت پسماند در کشور هستیم.
رئیس جمهور افزود: اصل بر این است که مدیریت پسماند در کشور تاسیس شود و این یک کار ضروری است چرا که جای آن در کشور خالی است.
رئیسی با اشاره به زیانهای ناشی از صید ترال (صید ترال یا کف روب، تور ماهیگیری بزرگی به شکل قیف است که از دو طرف به تختههایی متصل و معمولاً به دنبال شناور در بستر دریا کشیده میشود) در کشور نیز گفت: باید جلوی صید ترال در کشور حتما در کشور گرفته شود و در این زمینه از دستگاههای قضایی خواسته شده که اقدام کنند.
رئیس جمهور افزود: این نوع صید در کشور موجب زیان دریا و آبزیان میشود.
رئیسی همچنین به حضور میدانی خود و بررسی مشکلات صیادان نیز اشاره کرد و گفت: نگرانی صیادان باید در زمینه صید ترال برطرف شود.
رئیس جمهور با اشاره به این که حفظ محیط زیست در حوزههایی نیازمند اقدام و عمل است گفت: سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری در زمینه محیط زیست باید اجرایی شود و امیدواریم سال آینده شاهد افزایش اجرای این سیاستها از ۴۷ درصد فعلی تا بیش از ۹۰ درصد باشیم.
رئیسی گفت: هم مردم و هم سازمانهای مردم نهاد در محیط زیست نقش موثری دارند و باید به اینها میدان داده شود چرا که بهترین پشتوانه برای دولت را سازمانهای مردم نهاد دارند.
رئیس جمهور در موضوع حق آبه نیز گفت: موضوع حق آبه موضوع مهمی است که باید دنبال شود و حق آبه محیط زیست نیز از نکاتی است که بسیاری از حقوق را حفظ میکند.
رئیسی همچنین خواستار توجه بیشتر به آبهای ژرف و آبخیزداری در استانهای مختلف کشور شد و توجه به جنگلها را از موضوعات مهم محیط زیستی دانست.
در این نشست تخصصی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین جمعی از اساتید دانشگاهها وفعالان محیط زیست به ارائه دیدگاههای خود پرداختند.
ضرورت استفاده از فناوریهای جدید و توان شرکتهای دانش بنیان در حوزه محیط زیست، رفع مسائل و مشکلات مربوط به پیگیریهای قضایی، توجه به دیپلماسی داخلی و دیپلماسی بینالمللی در حوزه محیط زیست، توجه به موضوع انتقال آب در کشور از منطقهای به منطقهی دیگر، تغییر نگاه ارکان محیط زیست به عنوان مولفه قدرت، ممنوعیت استفاده از ظروف پلاستیکی در ادارات، توجه به خطرات صید ترال، توجه به حق آبه محیط زیست و نیز توجه به آمایش سرزمینی از جمله محورهایی بود که در دیدگاه شرکت کنندگان در این نشست تخصصی بیان شد.
حفظ محیط زیست، به معنای قدرت، امنیت و سرمایهگذاری بلند مدت
رئیس جمهور در نشست تخصصی با نخبگان و فعالان محیط زیست گفت: حفظ محیط زیست، به معنای قدرت، امنیت و نوعی سرمایه گذاری بلند مدت و رشد تولیدات کشور است.
آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی روز جمعه در نشست تخصصی با نخبگان و فعالان محیط زیست که به مناسبت سالروز ابلاغ سیاستهای کلی محیط زیست توسط مقام معظم رهبری در۲۶ آبان ۱۳۹۴ برگزار شد، حفظ محیط زیست را موجب قدرت، امنیت و نوعی سرمایه گذاری بلند مدت و رشد تولیدات کشور دانست و گفت: برای صیانت از محیط زیست باید ارتباط دانشگاه به عنوان اتاق فکر و جایگاه اندیشهورزی با دستگاههای اجرایی تقویت شود و دولت دیدگاهها و نظرات اساتید و نخبگان محیط زیست را سرمایه و پشتوانه ارزشمندی برای کشور میداند.
رئیسی اظهار داشت: فلسفه تشکیل این جلسه بررسی و پیگیری اجرای سیاستهای ابلاغ شده توسط مقام معظم رهبری در حوزه محیط زیست است و این که تاکنون پس از گذشت شش سال فقط ۴۷ درصد این سیاستها اجرایی شده به هیچ عنوان قانع کننده نیست و لازم است دستگاههای اجرایی بازنگاهی در عملکرد خود داشته باشند و در یک اقدام جمعی این عدد به رقم قابل توجهی افزایش یابد.
رئیس جمهور با تاکید بر اهمیت تشکیل نشستهای تخصصی برای بررسی و پیگیری سیاستهای کلی نظام در حوزههای مختلف،گفت: در چنین نشست هایی باید علت اجرایی نشدن بخشی از سیاستهای مصوب نظام بررسی و موانع تحقق کامل این سیاست ها برطرف شود.
رئیس جمهور با اشاره به ضرورت و اهمیت توجه به محیط زیست، اظهار داشت: جامعه بشری باید نسبت به تعرض و طغیان علیه محیط زیست حساس باشد متاسفانه قدرتهای بزرگ بدترین استفاده را از محیط زیست به عمل میآورند و سپس با سازوکاری، از موضوع محیط زیست بعنوان حربهای علیه کشورهای در حال توسعه استفاده میکنند همانند مساله حقوق بشر که امروز بزرگترین ناقضان آن مدعی حقوق بشر در سایر کشورها هستند.
آیتالله رئیسی افزود: حفظ محیط زیست باید به عنوان یک موهبت الهی برای حیات انسان و تمام موجودات زنده مورد توجه همگان باشد و در این راستا لازم است ساختارهای متناسب با این رسالت بزرگ ایجاد شده و برخی رفتارها ناصحیح اصلاح شود.
رئیس جمهور با تاکید بر ارجحیت توجه به محیط زیست بر توسعه یافتگی و فعالیت اقتصادی و اینکه توسعه یافتگی فرع بر محیط زیست است، گفت: اگرچه توسعه یافتگی و فعالیتهای اقتصادی یک موضوع ضروری است اما حتما باید از پیوست محیط زیستی برخوردار باشد و توجه به محیط زیست در تمام طرح های توسعه و فعالیت اقتصادی به دقت لحاظ شود ضمن اینکه محیط زیست هم باید پیوست اقتصادی داشته باشد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه امروز کمبود آب، مشکل همه مردم کشور در استانهای مختلف است، گفت: در جریان سفرهای استانی، مهمترین مشکلی که مردم آن را مطالبه میکنند، تامین آب است و در این زمینه معتقدم باید به مدیریت آب در کشور توجه جدی شود و با استفاده بهینه و توجه به ظرفیتهای اقلیمی میتوان بخش زیادی از مشکلات موجود را کاهش داد
.
آیتالله رئیسی اهمیت ارائه آموزش در صیانت از محیط زیست را ضروری دانست و گفت: امروز لازم است رسانههای جمعی، دانشگاهها، حوزهها و صاحبان تریبون در زمینه آموزش ایفای نقش کنند. آموزش میتواند به جلب مشارکت عمومی بیانجامد و هر کجا که مردم احساس مسئولیت کرده و مشارکت میکنند، مشکلات به راحتی برطرف میشود.
رئیس جمهور توجه به ظرفیتها و قابلیتهای مناطق مختلف کشور را ضروری دانست و اظهار داشت: بی تردید دانشگاهها در این حوزه ها مطالعاتی دارند و میتوانند با نگاه تخصصی، قابلیتهای هر استان را شناسایی کنند و دولت مکلف است از این یافتهها، برای فعال کردن ظرفیتهای موجود هر استان استفاده کند.
رئیسی با اشاره به مشکل پسماندها در کشور گفت: برای غلبه بر این مشکل نیازمند ایجاد سازوکار فعال برای مدیریت پسماند در کشور هستیم و ایجاد چنین مجموعهای ضرورت دارد تا مسائل مربوط به حوزه پسماند را به طور متمرکز حل و فصل کند.
رئیس جمهور: حتما باید جلوی صید ترال گرفته شود
آقای رئیسی در ادامه خطرات ناشی از صید ترال و دغدغههای صیادان بوشهر و بندرعباس در این زمینه اشاره کرد وگفت: حتما باید جلوی صید ترال گرفته شود چرا که این نوع صید به آبزیان، دریا و حتی صیادان آسیب میرساند و از رئیس سازمان محیط زیست میخواهم که با جدیت این موضوع را پیگیری کند.
آیتالله رئیسی افزود: سازمان محیط زیست حکم بهداشت را در وزارت بهداشت و درمان دارد و بر درمان مقدم است و اینکه سازمان محیط زیست زیر نظر رئیس جمهور تعریف شده برای این است که نسبت به وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی از جایگاه برتری بر حفظ محیط زیست تاکید کند.
رئیس جمهور گفت: صرفا با توصیه نمیشود محیط زیست را حفظ کرد و در کنار آن بعضاً اقدام و عمل جدی نیز لازم است.
دکتر رئیسی با اشاره به اهمیت مشارکت مردم و سازمانهای مردم نهاد در صیانت از محیط زیست، گفت: سازمانهای مردم نهاد نقش ارزشمندی در حوزه محیط زیست دارند و باید از فعالیت مردم در این حوزه حمایت شود و اینها بهترین پشتوانه برای دولت هستند.
رئیس جمهور تصریح کرد: توجه به محیط زیست منحصر به مقطع خاص زمانی نیست و همواره باید نسبت به آن دغدغه داشت.
آیتالله رئیسی همچنین با اشاره به اهمیت توجه به مدیریت آب و آبخیزداری گفت: باید برای اقلیمهای مختلف راهکارهای متفاوتی، متناسب با آن اقلیم اتخاذ و اجرایی شود.
رئیس جمهور در ادامه با اشاره به اهمیت حفظ جنگلها خاطرنشان کرد: جنگل ثروت عظیم ملی و حفظ آن برای نسلهای آینده ضروری است و همواره باید نسبت به حفظ و صیانت از ثروتهای عظیم ملی حساس باشیم و غفلت از این سرمایههای عظیم میتواند کشور را دچار آسیب کند.
در این مراسم معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفظ محیط زیست و ۱۷ نفر از اساتید، نخبگان و فعالان محیط زیست در سخنان جداگانهای با قدردانی از توجه و اهتمام ویژه رئیس جمهور نسبت به صیانت از محیط زیست، دیدگاهها، پیشنهادات و دغدغههای خود را با رئیس جمهور در میان گذاشتند.
ضرورت تحول و در ساختار سازمان محیط زیست، استفاده از ظرفیت فناوریهای نو و دانش بنیان در صیانت از محیط زیست، دیپلماسی فعال در حوزه آب، توجه به آمایش سرزمین در حوزه آب، توجه به قابلیتهای سرزمینی، توجه به پیوست اقتصادی در مسائل زیست محیطی، مدیریت مناسب پسماند، استفاده از پنلهای خورشیدی، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، کاهش استفاده از ظروف پلاستیکی، پرهیز از صید ترال، بازنگری در ماموریتهای سازمانهای محیط زیست در حوزه آب، کاهش تعارض تولید و محیط زیست، توجه به ابعاد سیاسی، اجتماعی و امنیتی محیط زیست، نوسازی تجهیزات محیطبانان و توجه به وضعیت معیشتی و استخدامی آنان و توجه به ظرفیت سازمانهای مردم نهاد در حوزه محیط زیست از جمله نکاتی بود که در این جلسه از سوی اساتید و فعالان حوزه محیط زیست بیان شد.