• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۹۹۸۳۰۴
تاریخ انتشار: ۰۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۱:۵۴
علمی و فرهنگی » علم و فناوری

قرن ۲۱ قرن فناوری کوانتومی است

­مراسم رونمایی از سومین مرحله آزمایش توزیع کلید کوانتومی مبتنی بر درهمتنیدگی فوتون‌ها از سازمان انرژی اتمی ایران تا برج میلاد تهران با حضور مقامات لشکری و کشوری در برج میلاد رونمایی شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما ، این آزمایش در فاصله 1650 متری و اختلاف ارتفاع 300، با نرخ کلید 90 بیت در ثانیه بین مبدأ و مقصد انتقال یافت.
صالحی درباره پیشینه این طرح عظیم ملی اظهار داشت: فناوری کوانتومی، فناوری بسیار مهمی است که نقشه راه آن در کشورهای پیشرفته صنعتی از اوایل قرن 21 آغاز شده و در دهه اخیر دنیا به‌صورت جدی به این عرصه ورود کرده است.
مباحث نظری به 80 سال پیش بازمی‌گردد و اواخر دهه 90 میلادی بود که کشورهای غربی در سطح آزمایشگاهی و سخت‌افزاری به این حوزه وارد شدند. ما نیز از سال 1395 کار عملی را در سازمان انرژی اتمی ایران آغاز کردیم. یکی از مسئولیت‌های عمده ما رصد تحولات علمی در جهان است تا فناوری‌هایی را که برای کشور مهم است در اولویت کار خود قرار دهیم و وارد این حوزه‌ها شویم.
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص نحوه کار این فناوری گفت: روش کار در این فناوری به این شکل است که ابتدا فوتون‌های درهم‌تنیده را تولید کرده و یک جفت فوتون را از هم جدا می‌کنیم و به مقصد موردنظر می‌فرستیم. هر اتفاقی برای فوتون باقی‌مانده در مبدأ ایجاد شود، فوتونی که در مقصد قرار دارد از آن متأثر است. ازنظر انیشتین این اتفاقی خارق‌العاده است و باوجودی که با محاسبات ریاضی می‌توان این پدیده را نشان داد ولی هنوز ازنظر مفهومی نمی‌توان این پدیده را به‌راحتی درک کرد و می‌توان گفت، این رویداد عجیب و اسرارآمیز یکی از آیات الهی است.
معاون رئیس‌جمهور در خصوص روند پیشرفت این پروژه افزود: بنده در سال 1395 پس از مطالعه کتابی در این حوزه، به پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای دستور دادم تا روی این فناوری کار کنند. در سال 1397 پس از 2 سال تلاش شبانه‌روزی و کار سخت، اولین فوتون‌های درهم‌تنیده در مرکز ملی علوم و فنون لیزر ایران تولید شد. این کار به لطف همکاران جوان، متخصص، غیور و دانش‌آموخته داخلی ما که از لحاظ علمی و اعتقادی انسان‌های وارسته‌ای هستند به ثمر رسید.
وی ادامه داد: ما تصمیم گرفتیم این آزمایش را در فواصل دورتر نیز انجام دهیم. هرچقدر فاصله دورتر شود، استفاده از این فناوری هم معنای بیشتری پیدا می‌کند. در سال 1398 در فاصله 2 متری این فعالیت را انجام دادیم با این تفاوت که نرخ تولید فوتون‌ها را افزایش دادیم و توانستیم چند میلیون جفت فوتون درهم‌تنیده تولید کنیم درحالی‌که در سال 1397 موفق به تولید چندصد فوتون شده بودیم. در خرداد 1399 در فاصله 300 متری در سازمان انرژی اتمی و با نرخ بالا این پروژه را آزمایش کردیم. توانستیم 117 بیت در ثانیه کلید کوانتومی تولید کنیم.
صالحی در خصوص نرخ بالای فوتون‌ها این‌گونه توضیح داد: برخی فوتون‌ها در حین آزمایش و در مواجه با هوا ازبین می‌روند. فوتون‌ها جذب هوا می‌شوند و هرچه ارتفاع بیشتر می‌شود هوا رقیق‌تر شده و امکان جذب فوتون‌ها نیز کمتر می‌شود. به‌عنوان‌مثال باید میلیون‌ها فوتون در ثانیه تولید شود تا تبدیل به 117 بیت در ثانیه کلید کوانتومی شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره آینده این فناوری در کشور گفت: مرحله بعدی این پروژه بین برج آزادی و برج میلاد است که حدود 7 کیلومتر فاصله دارد و انشاءالله تابستان سال آینده انجام می‌شود. مراحل بعدی انتقال اطلاعات نیز در ارتفاعات بالاتر و فواصل بیشتر توسط پهپاد و بالن خواهد بود و سپس آماده می‌شویم تا این تجهیزات را سوار ماهواره کنیم.
معاون رئیس‌جمهور با اشاره به روش‌های انتقال اطلاعات در این فناوری گفت: فوتون‌ها را از طریق فیبر نوری نیز می‌توان انتقال داد. امیدواریم 1 تا 2 سال آینده بتوانیم از طریق فیبر نوری از سازمان انرژی اتمی ایران در تهران به سایت شهید علی‌محمدی در فردو انتقال داشته باشیم. اگر بتوانیم 90 تا 100 بیت در ثانیه در این فاصله انتقال دهیم قادر خواهیم بود ارتباطات بین این دو سایت را بصورت کوانتومی رمزگذاری نماییم.
صالحی در مورد حوزه‌هایی که این فناوری کاربرد دارد افزود: به‌طورکلی هر کجا که نیاز به انتقال اطلاعات به‌صورت رمزدار باشد این فناوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. ازجمله این حوزه‌ها می‌توان به مخابرات، دفاعی، ارتباطات بانکی، پزشکی، کامپیوتر، تصویربرداری، هوش مصنوعی، حسگرها، ساعت اتمی، رادار، بیولوژی و زیست‌شناسی و... اشاره کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی از راه‌اندازی رشته دانشگاهی فناوری کوانتوم با همکاری چند دانشگاه طراز اول کشور خبر داد و گفت: در حال تدوین مطالب عملی و کتب درسی در این حوزه از دبیرستان تا دانشگاه و تحصیلات تکمیلی هستیم. با چند دانشگاه قرارداد بستیم و امکانات، بودجه و سیلابس درسی را در اختیار آنها قرار دادیم تا در این رشته دانشجو بگیرند.
معاون رئیس‌جمهور در رابطه با تجاری‌سازی این فناوری گفت: به بحث تجاری‌سازی ورود نمی‌کنیم ولی با وزارت دفاع، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت ارتباطات قراردادهایی بستیم تا فناوری را به آنها انتقال دهیم و کار تجاری‌سازی با آنها می‌باشد.
صالحی در خصوص کشورهایی که از این فناوری استفاده می‌کنند گفت: در غرب آسیا تاکنون کشوری این آزمایش را انجام نداده است. در دنیا کشورهای معدودی مانند اتریش، آمریکا، چین، روسیه، هند، انگلیس ، اتحادیه اروپا و کانادا موفق به انجام فعالیت در این حوزه شده‌اند و سرمایه گذاری عظیمی در فناوری‌های کوانتومی شده است.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
اعلام مراسم‌ وداع و بزرگداشت قائدشهید امت در لرستان
تهران دربالاترین سطح آمادگی امنیتی برای مراسم تشییع رهبر شهید/بازگشایی درهای مصلی ساعت۶صبح
شرط دولت سودان برای پایان جنگ داخلی
ادای احترام مردم آذربایجان غربی به آقای شهید ایران
قطع برق ماینر‌های قاچاق با حکم تعزیرات حکومتی در رشت
وزش باد شدید در سمنان
بزرگداشت نخستین سالگرد شهادت شهید علی بازگیر در لرستان
اعزام بیش از ۳۰۰ نفر از اهالی سراب جهت حضور در آیین تشییع رهبر شهید انقلاب اسلامی
موج گرما در شرق آمریکا؛ قطع برق صد‌ها هزار مشترک
دستور ویژه رئیس سازمان نوسازی مدارس برای تسریع طرح های آموزشی اهر
تجمع مردم ارومیه به یاد آقای شهید ایران
نساجی ۰ - هوادار ۲؛ اولین باخت عنایتی و زنگ خطر برای قهرمانی
یادی از علامه امینی نگارنده کتاب الغدیر
برنامه هفته سوم تیر ۱۴۰۵ حضور پزشکان در بیمارستان کیش
برگزاری برنامه‌های وداع با رهبر شهید در شهرستان‌های ایلام
برداشت حدود ۱۴۰ هزار تن گندم در چهارمحال و بختیاری
۳۵۸ زندانی جرائم غیر عمد لرستان چشم انتظار کمک خیران
تمهیدات عراق برای مراسم تشییع پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب
دیدار فرستاده ویژه نخست وزیر هند با معاون سیاسی وزیر کشور
اطلاعیه وزارت اقتصاد درباره خدمات رسانی به زائران بدرقه آقای شهید ایران
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
جزییات اعمال محدودیت تردد در مناطق ۲۲گانه تهران در مراسم تشییع پیکر امام شهید
ادای احترام سران قوا و مسئولان ارشد کشور به پیکر امام شهید
ورود پیکر آقای شهید ایران به مصلی
سپاه: به خطای محاسباتی دشمن پاسخی کوبنده‌تر می‌دهیم
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۴)
ورود پیکر رهبر شهید انقلاب به آیین وداع
پیکر داماد رهبر شهید انقلاب امروز تشییع می‌شود
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۳)
سرویس دهی قطار شهری خط ۲ در کرج از ساعت ۶ صبح انجام می شود
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۲)
مراسم ادای احترام شخصیت‌های سیاسی و فرهنگی کشور‌های جهان بر پیکر رهبر مجاهد شهید انقلاب
خودسوزی مقابل مقر سازمان ملل در نیویورک
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۱)
وداع فرماندهان ارشد نیرو‌های مسلح با فرمانده شهید کل قوا
ورود پیکر مطهر رهبر شهید انقلاب اسلامی به مصلی تهران
گرامیداشت مجازی فرزاد جمشیدی در صفحه هنرمندان  (۱۰ نظر)
انتقاد عارف از وضعیت معیشت استادان دانشگاه  (۶ نظر)
تردد خودروهای مناطق آزاد خراسان رضوی در استان مانعی ندارد  (۴ نظر)
گرامیداشت مجری سحرگاهی در شبکه نسیم  (۲ نظر)
برگزاری کارگاه نقاشی زنده با حضور هنرمندان  (۲ نظر)
ادای احترام هیئت‌های خارجی به پیکر رهبر شهید انقلاب (۴)  (۲ نظر)
دامنه خدمات فعال بانک ملی به‌تدریج در حال گسترش است  (۲ نظر)
توصیه‌های تغذیه‌ای برای زائران مراسم وداع با رهبر شهید انقلاب  (۲ نظر)
مسیر‌های دسترسی به محل برگزاری مراسم وداع و تشییع رهبر شهید؛ از کدام مسیر وارد تهران شویم؟  (۱ نظر)
تهران ۱۶ تیر تعطیل و ۱۸ تیر عزای عمومی است  (۱ نظر)
ممنوعیت‌های مقطعی تردد در معابر درون و برون شهری  (۱ نظر)
آغاز عملیات احداث طرح تراموای تبریز  (۱ نظر)
محدودیت‌های ترافیکی مراسم تشییع رهبر شهید در جاده‌ها  (۱ نظر)
سپاه: به خطای محاسباتی دشمن پاسخی کوبنده‌تر می‌دهیم  (۱ نظر)
تمهیدات گسترده مدیریت شهری برای مراسم وداع و تشییع رهبر شهید ؛ ۴ پهنه پارک خودرو تعیین شد  (۱ نظر)