پخش زنده
امروز: -
تکوما از دسته گیاهان مناطق گرمسیری به شمار می آید که محبوبیت زیادی در فضاهای باز و باغچه ها دارد.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری و سيما، گل تکوما در واقع درختچهای همیشه سبز میباشد که با گلهایی زرد و شیپوری مانند بومی مناطق گرمسیری شناخته شده است. معمولا این گیاه برای فضای سبز شهری، پارک ها، باغچه منازل، حاشیه خیابانها و حتی گلدانها مورد کشت و پرورش قرار میگیرد و میتواند جلوه زیبایی را به محیط اطراف ببخشد.
آشنایی با پرورش گل تکوما
به طور کلی گیاه تکوما در واقع با نامهای دیگری از جمله گل شیپوری زرد و گل شیپوری طلایی نیز شناخته میشود و از دسته گیاهان بومی قاره آفریقا، آمریکای جنوبی، مکزیک، آمریکای شمالی و آرژانتین محسوب میشود که اغلب به صورت درختچههای بالا رونده با ارتفاعی ۴.۵ متر در طبیعت این مناطق به چشم میخورد. برگهای تکوما عمدتا شانهای شکل و دارای ۵ الی ۹ برگچه میباشند و گلهای آن نیز به رنگ زرد و گاهی قرمز متمایل به نارنجی مشاهده میشوند که اغلب شکلی استکانهای یا شیپوری به خود گرفته اند و در خوشههای انتهایی شاخهها ظاهر میشوند.
توجه داشته باشید که گلدهی تکوما معمولا در فصل تابستان رخ میدهد و گلها از پایین خوشه به سمت بالا باز میشوند و تا زمانی که گلهای پیر از بین نروند گلهای جوان باز نخواهند شد. این ویژگی میتواند عاملی باشد تا گباه مدت زمان زیادی دارای گل باشد و به همین خاطر آن را گل بادوام مینامند. به طور کلی اگر گلهای روی درخت به طور کامل رسیده باشند میتوان بذور را پس از خشک کردن به راحتی جدا نمود و تا یک سال هم نگهداری کرد. از آنجایی که بذرها سبک و کاغذی هستند به عنوان تک درخت و یا ردیفی در حاشیهها نیز کاربرد خواهند داشت. همچنین روند میوه دهی تکوما نیز در اواخر فصل تابستان صورت میگیرد و به همین خاطر در طی این دوره نیازی به نظافت محوطه نمیباشد و حشرات جذب میوهها نخواهند شد.
دستورالعمل کاشت بذر تکوما:
توجه داشته باشید که برای کاشت و پرورش بذر گل تکوما باید در ابتدا نصف گلدان مورد نظر را با شن و ماسه درشت و نصفه دیگر را با خاک گلدان پر کنید و سپس به خوبی ترکیب نمایید.
سپس بذر را به صورت تخت بر روی سطح خاک قرار دهید و با نوک انگشتانتان کمی فشار داده و آن را با لایه نازکی از خاک بپوشانید.
توصیه میشود گلدان حاوی بذور را در یک مکان روشن البته با نور غیر مسنتقیم خورشید قرار دهید و دما را روی ۲۴ درجه سانتی گراد تنظیم کنيد.
لازم است تا زمان جوانه زنی بذرها بستر کشت را کامل مرطوب نگه دارید البته که نباید آن را غرقابی نمایید.
به طور کلی بذرهای تکوما در شرایط ایده آل پس از گذشت ۳ روز جوانه میزنند، اما ممکن است این روند تا یک ماه نیز ادامه پیدا کند.
زمانی که نهال مجموعه سوم برگ را تشکیل داد بهتر است به تدریج درجه حرارت را کم کنید و هر زمان که خاک در حال خشک شدن بود به گیاهتان آب بدهید و بستر را مرطوب نمایید.
توجه داشته باشید زمانی که اندازه نهالها به ۱۰ سانتی متر رسید میتوانید آن را به زمین اصلی یا گلدانی بزرگتر انتقال دهید و به همین خاطر اغلب توصیه میشود انتقال یا تعویض گلدان را پس از رفع سرمای سال انجام دهید.
شرایط مورد نیاز برای پرورش تکوما:
همانطور که میدانید تمامی گیاهان برای اینکه بتوانند روند رشد خود را به خوبی طی کنند نیاز به شرایطی دارند که شما بایستی آن را فراهم کنيد و به همین منظور در ادامه به بیان برخی از شرایط لازم برای کاشت و پرورش گل تکوما پرداخته ایم که میتوانید در این روند از آنها استفاده نمایید:
نور:
به طور کلی تکوما برای رشد بهینه نیاز به دریافت نور کافی و مستقیم خورشید در حدود ۶ الی ۸ ساعت در طول روز دارد و لازم به ذکر است بگوییم که محیطهای سایه و نور غیر مستقیم اگر چه باعث رشد گیاه و برگهای آن میشوند، اما گیاه اصلا به گلدهی نمیرسد.
آبیاری:
توجه داشته باشید که تکوما در طبیعت و فضاهای باز نیاز آبی کمتری دارد و میتوان آن را از دسته گیاهان مقاوم به خشکی دانست، اما که برای رشد مناسب درون گلدان نیاز به آبیاری ایده آلی دارد.
به طور کلی گیاه جوان نیاز به آبیاری بیشتری دارد و به همین خاطر آبیاری روزانه برای آن توصیه میشود. با افزاش سن گیاه به مراتب نیاز آبی آن نیز کاهش پیدا خواهد کرد و میتوانید در هر چند روز اقدام به آبیاری نمایید.
خاک:
بهتر است بدانید که گیاه تکوما در واقع بهترین رشد خود را در خاکهای لومی حاصلخیز با میزان مواد آلی و همچنین زهکشی مناسب خواهد داشت. میتوانید در بستر این گیاه از ترکیب خاکهای معمولی باغچه و خاک برگ به همراه مقداری شن یا پرلیت استفاده نمایید.
دما:
معمولا دامنه تحمل تغییرات دمایی تکوما نسبت به هوای گرم بسیار زیاد است، اما به سرمای هوا حساسیت نشان میدهد و تنها قادر است تا سرمای منفی ۵ درجه سانتی گراد را تحمل نماید و در کمتر از آن از بین میرود. اگر چه درجه حرارت زیاد در طول فصل تابستان برای این گیاه قابل تحمل است، اما موجب کاهش گلدهی آن میشود که میتوانید با آبیاری منظم و روزانه آن را تعدیل نمایید.
کوددهی:
عمدتا استفاده از کودهای کامل در زمان گلدهی تکوما میتواند به رشد بهتر و تولید گلهای بیشتر کمک نماید.
به طور کلی اگر گل تکوما را درون گلدان پرورش میدهید لازم است در طول فصول بهار و تابستان هر دو هفته یک مرتبه گیاهتان را تغذیه کنيد و اگر آن را در زمین یا باغچه کشت کرده اید بهتر است هر ۶ الی ۸ هفته یک مرتبه تغذیه نمایید.
آفات و بیماری ها:
بهتر است بدانید که گیاه تکوما در واقع در محیطهای بیرونی مانند طبیعت نسبت به بیماریها و آفات مقاومتر است، اما در محیط گلخانه بیشتر در معرض آفاتی مانند مگس سفید و کنه قرمز قرار میگیرد و اغلب توصیه میشود برای مبارزه با این آفات از سموم حشره کش و کنه کش استفاده نمایید.