یزد؛
کاهش ۹۰ درصدی یوزهای آسیایی
جمعیت یوزهای آسیایی ایران در ۶ دههی گذشته تا ۹۰ درصد کاهش یافته است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: یوزپلنگ آسیایی از نظر تاریخی دارای پراکنش گسترده در آسیا، از غرب تا فلسطین، از شمال تا شوروی (ترکمنستان کنونی) و از شرق تا بنگلادش بوده است.
حبیبی پور افزود: سرگذشت یوز آسیایی در قرن گذشته بسیار وخیمتر بوده و امروزه این جانور به طور نزدیک به یقین، از تمام محدوده حضور خود که شامل نقاط وسیعی از آسیای غربی و مرکزی میشد، حذف شده و این انقراض گسترده، تنها در ایران متوقف مانده است و اکنون تنها در ایران یافت می شود.
وی افزود : استان یزد از دیرباز از مهمترین حوزههای انتشار یوزپلنگ در ایران بوده است به طوری که یوزداری نیز در این شهر رواج داشته است، ولی اطلاعات اندکی از جمعیت گونه در گذشته در دست است .
معاون فنی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد گفت: مناطق حفاظت شده کالمند بهادران، کوه بافق، سیاه کوه و پناهگاه حیات وحش دره انجیر، کمکی و پارک ملی سیاهکوه از مهترین زیستگاههای این گونه در استان یزد هستند.
حبیبی پور افزود: در دهه اخیر مشاهدات یوز در مناطق و زیستگاههای استان کاهش داشته، ولی دستیابی به اطلاعات دقیق از وضعیت جمعیتی و انتشار گونه، نیازمند پایشهای نظاممند و علمی در این زمینه است.
وی مهمترین عوامل کاهش جمیعیت یوزپلنگ آسیایی را تخریب زیستگاه اعلام کرد و گفت: معدن کاری و احداث جادههای دسترسی متعدد، وجود جادههای اصلی داخل و حاشیه زیستگاههای گونه، حضور سگهای گله و ولگرد در زیستگاه گونه، استفاد ه از طعمه مسموم و تله و کاهش جمعیت طعمههای یوز نیز از دیگر عوامل موثر در کاهش جمعیت یوز آسیایی میباشد.
حبیبی پور افزود : مهمترین راهکار حفظ جمعیت باقیمانده، حفظ زیستگاه و یکپارچگی آن در کنار اقدامات مداخلهای از جمله احداث مرکز تکثیر نیمه طبیعی یوزپلنگ می است .