بیم و امید ائتلاف عربی در آستانه انتخابات امریکا
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که از دستاوردهای ایران در سوریه و عراق احساس یأس میکنند به دولت آینده دونالد ترامپ، امید بسته اند.
ائتلاف عربی به رهبری عربستان که دولت ترامپ و رژیم صهیونیستی را منجی خود در منطقه می پندارند با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری ترامپ بدنبال ماجراجویی های جدید هستند.
این روزها مواضع انتخاباتی دونالد ترامپ موجی از نگرانی را در میان سردمداران وابسته کشورهای عربی در منطقه به راه انداخته است که مصداق عینی آن را میتوان در بیم و امید ریاض و ابوظبی و حرکت به سوی عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دانست.
منابع خبری اخیرا اعلام کردند که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس که از دستاوردهای ایران در سوریه و عراق احساس یأس میکنند به دولت آینده دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا به عنوان تنها فرصت برای مهار ایران نگاه میکنند ولی انچه که مسلم است اینکه باج خواهی و رشوه گیری واشنگتن از ریاض در دوران ریاست جمهوری ترامپ می تواند مانعی بر سر راه استمرار مناسبات و همکاری های بین دو کشور باشد.
خبرگزاری رویترز نوشت: برای عربستان سعودی که درگیر یک رقابت منطقهای با ایران است تصرف پایگاه های شورشیها در سوریه و عراق به منزله تحولی خطرناک در بر هم خوردن توازن قدرت به نفع تهران شده است همانطوری که یک رسانه انگلیسی هم در این زمینه نوشت ریاض مصمم است که هر چه زودتر دستاوردهای تهران را بر هم بزند.
رویترز از طرف دیگر، مدعی شده کشورهای خلیج فارس از سیاست رئیسجمهور فعلی آمریکا در کاهش نیروها و پایگاه های خود در سوریه و عراق ناراضی هستند ولی با این وجود مقامات کشورهای عربی ترامپ را تاجری توصیف کرده اند که میتوان با وی به توافق رسید و شاید از این رو است که یک دیپلمات غربی گفته است: مقامهای عربستان سعودی کنجکاو هستند ببینند انتقادات و اقدامات تحریمی ترامپ از ایران در دوران تبلیغات انتخاباتی چگونه به خط مشی تبدیل خواهند شد.
کشورهایی که خود، عامل گسترش تروریسم و افراطی گری در منطقه هستند و بر طبل جنگ و جنگطلبی در منطقه میکوبند، امروز با طرح ادعای نخنمای حمایت ایران از تروریسم، به دروغ پرچم مبارزه با تروریسم را بالا برده اند و قصد دارند آن را به دست ترامپ دهند تا بدین ترتیب وی در مواجهه مستقیم با ایران قرار گیرد، اقدامی که اخیرا از جانب امریکا تحت عنوان مکانیسم ماشه یاد شد. هرچند که مورد استقبال قرار نگرفت و این حاکی از آن است که سعودیها و همپیمانان آنها در حال برنامه ریزی برای آغاز یک ماجراجویی جدید در منطقه با پشتوانه «دونالد ترامپ» و رژیم صهیونیستی هستند و عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی هم از مصادیق همین ماجراجویی ها است.
به نظر میرسد در دوره ریاست جمهوری ترامپ ابزارهای فشاری نظیر قانون جاستا و قتل بی رحمانه جمال خاشقچی روزنامه نگار توسط سردمداران سعودی بیش از پیش در مناسبات آمریکا و عربستان مورد استفاده قرار گرفته است. این در حالی است که از طرفی سعودی ها به علت جنگ هایی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم وارد آن شدهاند، قدرت پرداخت مطالبات مورد نظر آمریکا را ندارند و از طرف دیگر سرپیچی از مطالبات آمریکایی ها سعودی ها را با خطرات بزرگی مواجه خواهد کرد.
ریاض و متحدانش در خلیج فارس که در حال دست و پنجه نرم کردن با شیوع ویروس کرونا و کاهش قیمت نفت، جنگ یمن و مخدوش شدن روابطشان با بعضی کشورهای عربی هستند همچنین در حال تأمل در مورد این سوال هستند که تا چه اندازه خواهند توانست به معارضان طرفدار خود در سوریه و عراق کمک تسلیحاتی برسانند تا منافع انها در منطقه بیشتر حفظ شود غافل از اینکه اگر عربستان به امنیت منطقه چشم دوخته است بایستی از ترویج ایدئولوژی نفرت و تعرض به حقوق همسایگان باز ایستد.
-----------------------------------
امین نجار