• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۸۰۳۴۳۲
تاریخ انتشار: ۰۴ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۶
علمی و فرهنگی
یادداشت مکتوب

مذاکرات صالحی و گروسی پشت در‌های بسته، امروز

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، امروز برای نخستین بار در تهران با آقای دکتر علی اکبر صالحی مدیر کل سازمان انرژی اتمی ایران دیدار می‌کند و پشت در‌های بسته به مذاکره می‌نشینند.

به گزارش خبرنگار حوزه انرژی هسته‌ای گروه علمی فرهنگی و هنری خبرگزاری صدا و سیما، دیشب «رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، همانطور که از قبل اعلام کرده بود با هدف مذاکره با مسؤولان عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران و دستیابی به امکان همکاری بیشتر وارد تهران شد تا به گفته خود به طور «صریح» و «مستقیم» با مسؤولان ارشد برنامه اتمی ایران گفتگو کند.
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی یکشنبه نیز در پیامی نوشته بود: «من روز دوشنبه برای انجام دیدار‌ها با مقام‌های ایران به منظور پرداختن به مسائل حل نشده در رابطه با مسائل پادمانی (سیستم بازرسی و تأیید استفاده صلح‌آمیز مواد هسته‌ای) در ایران، به تهران سفر خواهم کرد. من به ایجاد یک کانال مستقیم گفت‌وگوی مفید و مبتنی بر همکاری امیدوارم. این موضوع، ضروری است».
آقای «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دایم کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین با توجه به سفر مدیرکل آژانس به تهران، در صفحه خود در فضای مجازی نوشته بود: «اعتماد ایران به آژانس در ماه‌های اخیر صدمه دیده است. ضروری است که سفر مدیرکل به ایران، موجب اعتمادسازی شود. این سفر، ارتباطی با مکانیسم به اصطلاح ماشه ندارد و به خواست آمریکا هم نیست بلکه در چارچوب دعوت طرف ایرانی انجام می‌پذیرد»
آقای بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران هم در مصاحبه با شبکه العالم گفت: هدف از نخستین سفر آقای رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران در چارچوب بحث و بررسی در خصوص امور پادمانی، پروتکلی و برجامی است.
اما خارج از این اظهار نظر‌ها در این سفر برخی از تلاش گروسی برای بازرسی از دو سایت قدیمی سخن به میان می‌آورند و برخی نیز بر این باورند که مدیرکل آژانس در پی گسترش همکاری با ایران است؛ همکاری که بنا به ادعای مسؤولان آژانس در ماه‌های اخیر آسیب دیده و در گزارش قبلی آقای گروسی نیز انعکاس یافته‌بود.
آقای کمالوندی، درباره دو مکانی که آژانس خواستار دسترسی به آنهاست، گفت: یکی از این دو مکان در اطراف شهرضای اصفهان و دیگری در نزدیکی تهران قراردارد.
آقای کمالوندی تأکید کرد: از ابتدا ایران با دسترسی به اماکن هسته‌ای خود مخالف نبوده است، اما معتقد است سؤالات آژانس باید مبتنی بر مبانی، مدارک و دلایل جدی باشد. وی همچنین تصریح کرد سؤالات مبتنی بر ادعا‌های معطوف به جاسوسی و مواردی از این دست به هیچ وجه مقبول نبوده و نخواهد بود و فراهم آوردن امکان دسترسی برای آژانس مشروط به آن است که سؤالات و ابهامات یک بار و برای همیشه تمام شود.
وی گفت: وقتی آژانس از کشوری سؤال داشته باشد حق مسلم آن کشور است که از آژانس مبانی و مدارک مربوط به سؤال یا سؤالات را مطالبه کند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با تأکید بر این که جمهوری اسلامی ایران آمار محرمانه‌ای که از آژانس بین المللی انرژی اتمی مخفی کرده باشد ندارد، هدف از نخستین سفر آقای رافائل گروسی به تهران را در چارچوب بحث و بررسی در خصوص امور پادمانی، پروتکلی و برجامی برشمرد.
آژانس چندی پیش در تاریخ ۳۰ خرداد برای نخستین بار در هشت سال گذشته در گزارش خود مدعی شد که ایران از ارائه دسترسی به بازرسان بین المللی به چند سایت امتناع کرده است. گزارشی که منجر شد شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تصویب قطعنامه‌ای خواستار همکاری بیشتر ایران با این نهاد و ایجاد امکان دسترسی آژانس به تمام سایت‌های به اصطلاح هسته‌ای کشورمان شد و متعاقب آن شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با وجود مخالفت روسیه و چین، به قطعنامه ضدایرانی تروئیکای اروپایی رأی داد.
باید به این نکته توجه داشت که درخواست شورای حکام دارای یک ایراد حقوقی بود که بر اساس آن، آژانس نمی‌تواند برای بازرسی و یا پرسشگری از یک کشور، به اسناد و مدارکی استناد کند که از منابع غیرمعتبری همچون جاسوسی به دست آمده است و با توجه به اینکه درخواست آژانس برای بازرسی، مربوط به مکان‌هایی بود که رژیم صهیونیستی مدعی فعالیت پنهان در آن‌ها بود و این نهاد، جز این ادعای اثبات نشده مدرکی ندارد، درخواست بازرسی و همکاری بیشتر از ایران غیرقانونی است.
پس از اقدامات آژانس، بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران معتقد هستند که آمریکا تلاش می‌کند تا با اعمال فشار به آژانس، پرونده هسته‌ای ایران را در مسیر پیشین خود که از آژانس به شورای امنیت ارجاع داده شد، قرار دهد.
از زمان تصدی مقام ریاست آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ماه دسامبر ۲۰۱۹، این نخستین بار است که آقای گروسی به ایران سفر می‌کند. به باور ناظران اینک شرایط متفاوت از زمان انتشار گزارش انتقادی علیه ایران است، شرایطی که پرده آخر آن کمتر از دو هفته پیش با تلاش آمریکا برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران به دنبال تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت به روی صحنه آمد، ولی در نهایت پایانی تراژدیک برای کاخ سفید به دنبال داشت و انتظار می‌رود نخستین سفر آقای گروسی به ایران با دستاورد‌هایی همراه باشد.
از طرفی این سفر در حالی انجام می‌گیرد که قرار است روز دوشنبه ۱۱ شهریور نشست «کمیسیون مشترک برجام» در وین برگزار شود؛ نشستی که در آن علاوه بر ایران، نمایندگان کشور‌های آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین نیز حضور خواهند داشت و درباره تنش‌های اخیر میان آمریکا و متحدان اروپایی نیز صحبت خواهد شد.
لازم به ذکر است، همکاری تنگاتنگ تهران با آژانس برکسی پوشیده نیست و این وضعیت حتی به قبل از انعقاد برجام و مذاکرات منتهی به توافق برمی‌گردد؛ همکاری‌هایی سازنده که در گزارش‌های متعدد ماهانه و فصلی «یوکیا آمانو» مدیر کل فقید آژانس همواره به چشم می‌خورد.
اما در دوره جدید مدیریت آژانس از دسامبر ۲۰۱۹ رفتار‌های این نهاد بین المللی در قبال ایران با فاصله گرفتن از رویکرد‌های حقوقی و فنی، سمت و سوی سیاسی به خود گرفته است.
از نگاه کارشناسان، ایران در صدر فهرست آژانس به لحاظ بازرسی قرار دارد و بنا بر گزارش سازمان انرژی اتمی کشورمان، ۸۸ درصد بازرسی‌های کل آژانس در سال ۲۰۱۹ مختص ایران بوده و ایران بیش از یک‌پنجم فعالیت آژانس را به خود اختصاص داده است.
اختلاف، اما از طرح توازن‌بخشی جمهوری اسلامی ایران به توافق و تعهدات متقابل در توافق هسته‌ای آغاز شد. از میانه اردیبهشت ۱۳۹۸ و همزمان با نخستین سالروز خروج آمریکا از برجام که دیگر اعضای باقی مانده اقدامی ملموس و عینی برای نجات برجام انجام ندادند، تهران بر پایه دو بند ۲۶ و ۳۶ گام‌های کاهنده خود را یکی پس از دیگری برداشت که در مجموع به پنج گام رسید.
ضمن اینکه تهران همواره قبل از انجام هر یک از اقدامات کاهنده در برجام مهلتی دو ماهه را تعیین و به طرف مقابل هشدار می‌داد.
با وجود استقبال و خرسندی آمریکا از کاهش تعهدات برجامی ایران، اما دیگر کشور‌های باقی مانده از قبیل تروییکای اروپا چنین دیدگاهی ندارند به طوریکه آخرین تلاش‌های آن‌ها برای نجات برجام به نشست اخیر شورای امنیت و شکست آمریکا برمی‌گردد.
در این شرایط حالا، آمریکا در شرایط انزوای خودساخته، اینک در صدد فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» برآمده‌است به آن امید که تحریم‌های تسلیحاتی ایران را که مهر به پایان می‌رسد، تمدید کند؛ تاکتیکی که از نگاه کارشناسان و مسؤولان ایران و دیگر طرف‌های مقابل در برجام راه به جایی نخواهد برد.
همزمان با تأکید ایران، چین و روسیه مبنی بر ناتوانی آمریکا از توسل به مکانیسم ماشه، اخیرا سخنگوی «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده «با توجه به آنکه واشنگتن در ماه مه سال ۲۰۱۸ میلادی بطور یکجانبه از برجام خارج شده و پس از آن نیز در هیچ برنامه و فعالیتی مرتبط با برجام شرکت نکرده است، دیگر نمی‌توان این کشور را عضوی از این پیمان دانست».
وی گفته «به همین دلیل آمریکا دیگر در جایگاهی نیست که بتواند از ساز و کار‌هایی استفاده کند که برای شرکت کنندگان در برجام در نظر گرفته شده‌است.»
برخی تحلیلگران نیز بر این باورند که اصرار «دونالد ترامپ» بر تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران از آن رو است که او در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، سعی دارد با ایجاد یک چالش سیاسی جدید خارجی، بر مشکلات سیاسی داخل کشورش سرپوش گذارد و به این ترتیب شانس خود را برای انتخاب دوباره در ماه نوامبر افزایش دهد.
در کل نخستین سفر مدیرکل آرژانتینی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در فضایی که سیاست‌های تنش‌زای آمریکا یکی پس از دیگری با شکست مواجه شده است، می‌تواند فصل جدید در همکاری‌های تهران و آژانس باشد. ضمن اینکه لازم است این نهاد اثرگذار بین‌المللی در انجام رسالت خود صادق و از غرض‌ورزی‌های سیاسی به دور باشد.
در همین ارتباط بود که اخیرا آقای غریب آبادی تأکید کرده «مهم است این اطمینان در تهران داده شود که آژانس بر مبنای سه اصل بی‌طرفی، استقلال و حرفه‌ای‌گری حرکت خواهد کرد و در مسائل پادمانی نیز فراتر از اصول استاندارد و ارزیابی‌ها و داده‌های مستقل خود عمل نخواهد کرد»؛ از نگاه وی تنها در این صورت سوءتفاهمات رفع می‌شود و همکاری‌ها تداوم می‌یابد.
حالا باید دید امروز دوئل مذاکراتی «صالحی -گروسی» به کجا می‌انجامد و آیا همچنان گروسی بر سیاست‌های دیکته شده امریکا و اسرائیل اصرار خواهد داشت یا خیر؟

یادداشت از محمد قاسم کیایی

مذاکرات صالحی و گروسی پشت در‌های بسته، امروز

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
پیش‌بینی تردد سه میلیون و ۷۰۰ هزار زائر از مرز‌های زمینی در ایام اربعین
تاکید بر رعایت الزامات زیست‌محیطی در آبگیری سد ژاوه
برنامه خاموشی برق در یزد کاملاً فنی و بر اساس ضوابط تدوین شده است
محرومیت یک ساله داور وی‌ای آر فینال جام حذفی فوتبال کشور
زائرسرای امام رضا (ع) در ریمدان ساخته می‌شود
 برپایی ۱۰ غرفه صنایع‌دستی در اسلام آباد غرب
پیش بینی برداشت ۱۵۰ تن فلفل در اصلاندوز
بازدید هنرمندان از ساختمان شیشه‌ای خبر
برداشت زغال اخته از باغات خداآفرین
دستگیری کلاهبردار حرفه ای در مریوان
آلودگی هوا در خرمشهر
ترکیب تیم‌ملی تنیس روی میز مردان ایران مشخص شد
قطع برق بیش از ۱۰۰ اداره پرمصرف در کلانشهر تهران
جوان مرگ مغزی به ۷ بیمار زندگی دوباره بخشید
مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها تهدیدی برای سلامت عمومی
اقدامات صندوق نوآوری برای رفع تنگنا‌های مالی دانش‌بنیان‌ها
لزوم صرفه جویی در مصرف برق در روز‌های گرم تابستان
خرمدره میزبان مسابقات تکواندو خردسالان در استان زنجان
استراحت دو هفته‌ای پیاتزا به ملی‌پوشان والیبال
کلید سوالات آزمون سراسری فعال شد
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
دستگیری ۲ نفر در پرونده شهادت محیط‌بان
خودروسازان بدهکار؛ داد قطعه‌سازان را درآوردند!
تشریح اقدامات وزارت آموزش و پرورش در دفاع مقدس ۱۲ روزه
سفره‌های زیرزمینی مفیدترند یا سدها؟
ورود بلاکچین به تأمین مالی تولید
ثبت ارزش ۹.۴ هزار میلیارد ریالی در فروش روزانه بورس انرژی
تصویب بسته تامین منابع مالی برای بازسازی واحد‌های تولیدی؛ به‌زودی
پاکدامن، نامزد عضویت در کمیته ورزشکاران فدراسیون جهانی شمشیربازی
بررسی مشکلات ۱۵ واحد تولیدی و صنعتی استان تهران
آتش‌سوزی ۲۰ هکتار از پارک ملی تندوره درگز
مقابله منسجم با قاچاق حیات‌وحش در دستور کار سازمان حفاظت محیط زیست
رئیس فدراسیون تکواندو سفیر ملی صبر شد
نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان؛ ۲۷ مرداد
ایران در جمع ۷ کشور دارای دانش فنی ساخت پوشش نانویی مقره‌های برق درجهان
رئیس جمهور واحد گازی ۱۸۳ مگاواتی نیروگاه نکا را افتتاح کرد
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
خلع سلاح یمن غیرممکن است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)
حمله پلیس کانادا به تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در شهر تورنتو  (۱ نظر)