• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۷۷۴۹۵۰
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۲:۱۹
صفحه نخست » عمومی
کشف یک اسکلت؛

اسکلت بانوی اشکانی

سرپرست هیئت باستان‌شناسی تپه تاریخی اشرف اصفهان از کشف اسکلت بانوی اشکانی خبر داد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از ایرنا، یک اسکلت بانوی اشکانی به قدمت دو هزار سال در عملیات نجات‌بخشی آثار تاریخی شمال تپه تاریخی اشرف اصفهان کشف شد.

علیرضا جعفری‌زند، سرپرست هیأت باستان‌شناسی تپه اشرف گفت: گرچه هنوز اسکلت‌شناس، جنسیت این اسکلت را تعیین نکرده اما به احتمال، این اسکلت متعلق به یک زن باشد و از این‌رو آن‌را "بانوی اشکانی " با تدفین مهری دانست.

در حالی‌که یافته‌ها یکی پس از دیگری در عملیات نجات‌بخشی آثار تپه اشرف در مسیر لوله‌گذاری، شواهد رسیدن به گورستان اشکانی را به یقین نزدیک کرده است، جعفری‌زند از توجه نداشتن مسئولان و متولیان اصلی به لزوم گسترده‌کردن کاوش‌ها و نجات شواهد تاریخی دوران ناشناخته اشکانی در اصفهان و در قلب فلات مرکزی ایران انتقاد کرد.

گرچه مسئولان میراث فرهنگی و مدیران شهری اصفهان بر اهمیت یافته‌های اخیر و شواهد باستانی در تپه اشرف اصفهان اذعان می‌کنند اما بنا به گفته‌های سرپرست هیأت باستان‌شناسی با توجه به اهمیت شواهد تاریخی به‌دست‌آمده تاکنون هیچ اقدامی جهت حمایت از گسترش کاوش‌ها در خیابان مشتاق انجام نشده است.

جعفری‌زند گفت: میراث فرهنگی بسیار مؤثرتر می‌توانست به این موضوع ورود کند اما متأسفانه من هیچ حمایتی در این‌باره احساس نکردم و تاکنون هیچ اقدامی جهت گسترش گمانه‌ها به‌صورت ترانشه صورت نگرفته است. به میراث فرهنگی اعلام کردم که نیاز به یک کاوش گسترده وجود دارد، زیرا گمانه‌زنی‌ها موقعیت مناسبی را جهت کاوش فراهم کرده و در عین حال بخش‌هایی از آثار به‌دست آمده زیر خیابان است و نجات این شواهد تاریخی در گرو گسترده‌کردن کاوش‌ها است. حساسیت موضوع را بار‌ها گوشزد و نامه‌نگاری کردم و دیگر نمی‌دانم از چه راهی باید وارد شوم و چه کوتاهی کرده‌ام که مسئولان نیم‌نگاهی هم به این‌جا نداشتند و اشکال کار در کجاست؟!

سرپرست هیأت کاوش، اسکلت تازه پیدا شده در تپه اشرف را بانوی اشکانی نام‌گذاری کرد که در کنار آن یک کوزه سفالی کامل نیز پیدا شده است.

شواهد به‌دست آمده در عملیات نجات‌بخشی آثار تپه اشرف، احتمال وجود گورستان اشکانی در یکی از کهن‌ترین نقاط شهری اصفهان را تأیید کرد اما بنا به گفته جعفری‌زند، بخشی از تدفین قربانی اسب، زیر خیابان است و هیأت کاوش به‌دلیل امکانات مالی و مسأله خیابان مشتاق نمی‌تواند کاوش این تدفین آیینی را ادامه بدهد.

تدفین اسکلت تازه پیدا شده نیز از زانو به پایین زیر پیاده‌رو قرار گرفته و در عمل نجات‌بخشی کامل این شواهد و آثاری که به احتمال قریب به یقین در مجاورت آن‌ها قرار گرفته، مشکل شده است. در این تدفین صورت به طرف شرق روی کتف چپ گردانده شده و همین نشان‌دهنده این است که با یک تدفین مهرپرستی روبرو هستیم.

او توضیح داد: قسمت بیشتر امپراطوری اشکانی پیرو آیین مهرپرستی بودند؛ در دوره‌های تاریخی پیش از اشکانی، تدفین صورت به طرف طلوع خورشید دیده شده اما مسأله این است که چون همراه این اسکلت و در کنار آن لایه سفال‌های اشکانی وجود دارد به احتمال، این اسکلت مربوط به دوره اشکانی است.

تپه تاریخی اشرف در شرق اصفهان و کرانه زاینده‌رود قرار دارد. یافته‌های این تپه تاریخی در شهر اصفهان مربوط به دوران هخامنشی تا قرن دوازدهم هجری قمری است و از این جهت این تپه باستانی اهمیت بسیاری در روشن‌شدن ابعاد تاریخی شهر اصفهان دارد.

در شش فصل گذشته کاوش تپه اشرف، یک سکه ساسانی و سفال‌های مربوط به قرن سوم پیش از میلاد (سلوکی و اشکانی) به‌دست آمد.

هیأت باستان‌شناسی در این کاوش‌ها به حوض‌خانه و بنای نیمه‌تمام کاخ اشرف متعلق به قرن دوازدهم هجری قمری رسیدند.

مهم‌ترین دستاورد کاوش‌های پیشین تپه اشرف، شناسایی بخش‌هایی از قلعه ساسانی بود که اکنون کنار خیابان مشتاق دوم مشهود است.

همچنین در فصل ششم کاوش تپه اشرف، بخش‌هایی از یک سازه هخامنشی یافت شد که به دلیل نبود بودجه‌های لازم، زیر خاک و با رعایت اصول باستان‌شناسی مدفون شد!

 

اسکلت بانوی اشکانی

 

اسکلت بانوی اشکانی

 

اسکلت بانوی اشکانی

 

اسکلت بانوی اشکانی

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
جلوه‌ای تماشایی از حضور حماسی مردم پارس آباد
برگزاری ­نمایشگاه محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان، هسته‌های فن آور و نوپا(استارت آپ) در حوزه ورزش
«لرستان مقتدر؛ حضور ملت پیروز در چهل‌وهفتمین سالروز انقلاب»
قدردانی نماینده ولی فقیه و استاندار همدان از حضور حماسی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
پیام قدردانی فرمانده انتظامی آذربایجان غربی از حضور حماسی مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن
کاهش ۱۷ درصدی سود خالص توتال
برگشت ساعات بهره‌برداری مترو مشهد مانند روال قبل
جشن پیروزی انقلاب در شهرستان‌های چهارمحال و بختیاری
پیام قدردانی نماینده ولی‌فقیه در استان واستاندار آذربایجان‌غربی از حضور حماسی مردم
جشن اقتدار قم؛ حضور مردم بخش‌های استان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
حضور پرشور روستائیان در راهپیمایی ۲۲ بهمن
اسلامی: فناوری هسته‌ای باید در زندگی مردم ملموس باشد
تجلی حضور مردم شهرستان‌های فارس در راهپیمایی ۲۲ بهمن
تاکید ایران بر تقویت گفتگوهای منطقه‌ای است
کمینه و بیشینه دمای بیست و دوم بهمن ماه در سمنان
اهدای خون ۲۶۱ نفر دراستان اصفهان
بصیرت عمیق مردم تکاب حماسه حضور دیگری را رقم زد
مروری بر خبر‌های ورزشی ۲۲ بهمن ماه استان قزوین
نجات مصدوم در منطقه کوهستانی دیناران اردل
حضور سران قوا در راهپیمایی ۲۲ بهمن
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
حضور مقتدر ملت ایران در چهل‌وهفتمین فجر انقلاب
پهلوی ها؛ اراضی واگذار شده دیروز و چالش‌های امروز
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز
پیش بینی بارندگی و کاهش دما در برخی از مناطق کشور
حماسه راهپیمایی سراسری مردم ایران در یوم‌الله ۲۲ بهمن
فرمانده کل ارتش: دشمن فقط زبان قدرت را متوجه می‌شود
محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال کشور تا ۲۵ بهمن
رئیس دیوان عالی کشور: حوادث ۱۸ و ۱۹ دی، حقیقتا کودتا بود
تمهیدات تاکسیرانی تهران برای راهپیمایی یوم الله ۲۲ بهمن
تاکید بر استمرار خط امام و رهبری در گردهمایی سراسری پاسداران کمیته انقلاب اسلامی
دانش بنیان‌ها برای مرزبانان لباس طراحی می‌کنند
ترافیک سنگین در برخی محور‌های پرتردد منتهی به تهران
دعوت رئیس قوه قضائیه از مردم برای حضور در راهپیمایی ۲۲ بهمن
جزئیات عفو و تخفیف مجازات ۲۱۰۸ نفر از محکومان عمومی و انقلاب
چمران : اختلافات در مورد حریم هنوز حل نشده است
فراخوان صداوسیما برای ارسال تصاویر مردمی از مراسم ۲۲ بهمن  (۲ نظر)
سفر رییس سازمان محیط زیست به استان البرز  (۱ نظر)
قیمت‌گذاری خودرو‌های داخلی در دست بررسی است  (۱ نظر)
لاوروف: پرونده اپستین چهره شیطانی غرب را برملا کرد  (۱ نظر)
ادامه دستگیری تخریب گران مسلح  (۱ نظر)
رئیس کمیسیون انرژی مجلس: امنیت انرژی و معیشت مردم، محور راهبردی تصمیم‌های مجلس است  (۱ نظر)
فناوری و حذف ارز ترجیحی؛ کلید تحول در کشاورزی و رقابت‌پذیری است  (۱ نظر)
وزیر نفت: شبکه گاز خانگی پایدار است  (۱ نظر)
اسلامی: خروج اورانیوم ۶۰ درصد از کشور در دستور کار نیست  (۱ نظر)
مکرون: آمریکا و چین احتمالا اروپا را از دور خارج کنند  (۱ نظر)
اژه‌ای: ما مسئولان نباید لحظه‌ای از متن مردم جدا شویم  (۱ نظر)