پخش زنده
امروز: -
شنیدن خبر آتشسوزی جنگل ها و مراتع و مشاهده سوختن قامت بلند گونههای درختان وادامه تکراراین قصه غمانگیز پس از سالها، فصل مضاعفی است در کنارهزاران درد عرصه های طبیعی.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز ایلام؛ در سالهای اخیر عوامل تهدید کننده ای همچون تخریب، تصرف، قاچاق، آفات و خشکسالی درکمین جنگل های زاگرس نشسته است که علاوه بر تحمیل هزینههای کلان بر اقتصاد ملی، مثل خوره این ذخایر گرانبها را تا امروز به نابودی کشانده است که دراین میان آتش سوزی عرصه های جنگلی خود مزید برعلت است.
به اعتقاد کارشناسان، سرعت نابودی عرصههای جنگلی در ایران بسیار بالاست؛ ایران در بین کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر میزان نابودی مناطق جنگلی در اثر آتش سوزیها، در رتبه چهارم قرار دارد.
به اعتقاد متخصصان امور جنگل و محیط زیست، احیای عرصههای طعمه حریق شده حداقل ۱۰۰ سال زمان میبرد.
کارشناسان معتقدند خاموش کردن آتش در جنگلها و مراتع با ابزار و ادوات سنتی چون بیل و آتش کوب در عصر فناوری و اطلاعات توجیهی ندارد و مسولان امر باید با اتخاذ تدابیر ویژه برای رفع پدیده آتش سوزی و حفظ این سرمایه ملی هر چه زودتر اقدام کنند.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون حدود چهار هزار و ۶۰۰ هکتاراز مراتع و جنگلهای سطح کشور آتش گرفت که بالای ۳۰۰ هکتار آن مربوط به مراتع بود و عوامل انسانی هم بیشترین نقش را برعهده داشته است.
منابع طبیعی و آبخیزداری، جنگلها و مراتع از جمله ثروتهای یک سرزمین به شمار میروند که نقش کلیدی در ایجاد زیستگاه حیات وحش، حفظ گونههای گیاهی و جانوری، تولید اکسیژن، جذب دی اکسید کربن، کاهش آلودگی، کنترل ریزگردها، حفظ خاک و جلوگیری از فرسایش ایفا میکنند
یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار از گستره ۲ میلیون هکتاری استان ایلام را جنگل، مرتع و بیابان در برگرفته که شامل ۶۴۲ هزار هکتار جنگل و ۷۹۰ هزار هکتار مرتع است.
بنابراعلام کارشناسان منابع طبیعی استان از ابتدای امسال تاکنون بالغ بر یکصد هکتار از عرصه های جنگلی ومراتع استان طمعه حریق شد که مهمترین عامل آن نیز خطای انسانی بوده است .
۴۵۰ هزار هکتار از مناطق جنگلی ایلام از نظر حریق در موقعیت «فوق بحرانی» است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گفت: ۴۵۰ هزار هکتار از مناطق جنگلی استان ایلام در بحش حریق دارای موقعیتی «فوق بحرانی» است که برای مقابله با این مشکل علاوه بر آموزش مردم و آگاهسازیهای انجام شده ۹۰ نقطه بحرانی و فوق بحرانی را شناسایی که به صورت ۲۴ ساعته در حال گشت زنی و کنترل عرصهها هستیم.
رضا احمدی استفاده از ظرفیت مشارکت مردم در حل مسائل منابع طبیعی را یکی دیگر از نقاط قوت استان برشمردوافزود: مردم استان ایلام با تعامل خوبی که با مسئولان در این حوزه دارند باعث شده که بتوانیم توسعه جنگل و جنگل کاری در استان را با شیوههای نوین و بدون استفاده از سیم خاردار و نگهبان و قرق بان اجرا کنیم.
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان نیزگفت : آگاهی بخشی، آموزش به عموم جامعه و فرهنگسازی مهمترین عواملی است که از طریق آن میتوان جنگلها، مراتع و بطور کلی تمامی عرصههای منابع طبیعی کشورمان را حفظ کرد و در کنار احیای آن به موقع از مواهب این ذخایر ارزشمند بهره برد.
آتشسوزی در جنگل های زاگرس
10 هکتار از اراضی تنگهی «قیر» طعمهی آتش شد
سرایت آتش به عرصههای طبیعی چرداول
4 ساعت جدال با آتش در "سیاهکوه" ایلام
این ها تیترهای آتشینی است که هر از چند گاهی دوستداران طبیعت را متاثرمی کند.
به هر حال آتشی که این روز ها به جان نحیف عروس زاگرس افتاده است اگر تدبیری اندیشیده نشود بیم آن می رود که در آینده ای نه چندان دور به مرثیه ای برای درختان بلوط تبدیل شود .
*** حسین بوستانی