پخش زنده
امروز: -
دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی: امروز منطقه نیازمند ثبات پایدار از طریق تقویت گفتگوی ملی و تقویت دولتهاست.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، از بغداد، دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: امروز منطقه نیازمند تمرکز بر حفظ تمامیت ارضی و ثبات پایدار از طریق تقویت گفتگوی ملی و تقویت دولتهاست.
امیر عبداللهیان در آیین گشایش کنفرانس بین المللی گفتگوی بغداد افزود: سال های اخیر، سیاست های غلط برخی کنشگران خارجی و منطقه ای، منجر به بی ثبات سازی و بی دولت سازی کشورهایی مانند لیبی و یمن شد اما خوشبختانه رهبران لبنان با تکرار پروژه بی دولت سازی در لبنان مقابله کردند.
متن کامل سخنرانی امیرعبداللهیان در کنفرانس بین المللی گفتگوی بغداد به این شرح است:
ما امروز اینجا هستیم تا درمورد ایجاد ثبات و امنیت پایدار در منطقه غرب آسیا ابتکاراتی را مطرح کنیم. امروز منطقه ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک خاورمیانه، محل منازعات پرخطر قدرتهای فرامنطقه ای شده است. هنوز یک ایده دقیق و روشن برای آینده منطقه روی میز نیست. این بزرگترین مشکل است. هیچ برنامه و راهبرد مورد توافق منطقه ای، وجود ندارد و تنها منافع است که محور قرار گرفته است. امروز منطقه نیازمند تمرکز بر حفظ تمامیت ارضی و ثبات پایدار از طریق تقویت گفتگوی ملی و تقویت دولت هاست. باید جلوگیری از مداخله خارجی و رفتار منطقی و عقلانی همه بازیگران منطقه ای و بین المللی مورد توجه جدی قرار گیرد. جلوگیری از اشاعه تسلیحات هسته ای و رقابت های پرهزینه و بی ثبات کننده و خودداری از اجاره دادن بخش هایی از منطقه به پایگاه های نظامی خارجی از دیگر ضرورت های داشتن منطقه ای امن، باثبات و توسعه یافته و به دور از تروریسم است. در سال های اخیر، سیاست های غلط برخی کنشگران خارجی و منطقه ای، منجر به بی ثبات سازی و بی دولت سازی کشورهایی مانند لیبی و یمن گردید. خوشبختانه رهبران لبنان با تکرار پروژه بی دولت سازی در لبنان مقابله کردند. در آن سوی خاورمیانه، رفتار ترامپ سبب شد که اروپایی ها به فکر تلاش بیشتر برای استقلال خود باشند، اما وجود مشکلات و چالش ها در درون اتحادیه اروپا مانع از جهش اروپا در جهان معاصر شده است. اروپا در تقویت قدرت اروپای بدون دلار چندان موفق نبوده است. اروپا در حمایت از برجام و مقابله با رفتار آمریکا پراکنده و ناکافی عمل می کند. هر چند مواضع سیاسی مثبتی را در قبال توافق هسته ای و مقابله با تحریم های یک جانبه آمریکا اتخاذ کرده است اما باید اقدامات عملی اروپا را ملاک ارزیابی قرار داد. در ذهن ترامپ ایده نفوذ بیشتر در اروپای شرقی و مرکزی وجود دارد. به نظر می رسد منافع آمریکا اکنون بر وجود تنش در همه جا است، تنش بین عربستان با ایران، تنش بین شرق و غرب اروپا، تنش بین شرق اروپا و روسیه، تنش و مداخله در ونزوئلا و آمریکای لاتین. این ها همه منجر به تقویت روند بی ثبات سازی منطقه و جهان شده است.
دولت منصور هادی ضعیف است. وی بیمار است. دولت مستعفی است و قادر به اداره کشور نیست. امروز صنعا و شمال یمن، امنترین بخش یمن بشمار می رود. ما از تلاشهای UN برای توقف جنگ، خاتمه محاصره انسانی و گفتگوهای یمنی – یمنی قویاً حمایت می کنیم.
انصاراله نمی خواهد بر کل یمن حاکم باشد، اما بعنوان موثرترین نیروی یمنی، آماده حل سیاسی و اداره یمن از طریق مشارکت همه یمنی ها است. با گذشت چهار سال از جنگ علیه یمن، عربستان هیچ توجیهی برای بمباران روزانه یمن ندارد. اکنون جنگ یمن در آستانه پنجمین سال، وضعیتی مشابه جنگ تاریخی ویتنام پیدا کرده است.
رژیم نامشروع اسرائیل درصدد استفاده از این بحران های جهانی و منطقه ای است، اما جرأت ورود به این بحران ها را ندارد، زیرا قادر به تحمل تبعات آن نیست. در صورت هرگونه تحریک و جنگ افروزی، بی تردید تل آویو بازنده اصلی در منطقه خواهد بود. مسئله فلسطین یک زخم هفتاد ساله بر قلب خاورمیانه به حساب می آید، بی تردید ترامپ و کوشنر جوان قادر به حل این پرونده به سود اسرائیل نخواهند بود. امروز مقاومت، تل آویو را به عقب رانده است.
عراق در منطقه غرب آسیا از آینده ای روشن و تأثیرگذار برخوردار است. عراق دارای پتانسیل های قوی و تأثیرگذار در منطقه می باشد. عراق را نباید با کشورهای فاقد پتانسیل مقایسه کرد. این کشور دارای موقعیت ژئوپلتیک، جمعیت جوان و کارآمد و منابع عظیمی است.
در طول تاریخ، ایران و عراق، روابط نزدیک و پایداری داشته اند. به جز در مواردی که حکامی مستبد مانند صدام بر این کشور حکمرانی کرده و برای جدایی ملتها تلاش کردند و البته موفق نشدند. پس از سقوط صدام، جمهوری اسلامی ایران اولین کشوری بود که در کنار رهبران و مردم عراق جدید ایستاد. جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عراق از روابط راهبردی برخوردار هستند، ایران هیچ چشم داشتی به خاک و ثروت عراق ندارد. هدف ما در همکاری با عراق تقویت دوستی، محبت و خیرخواهی و توسعه، امنیت و رفاه مردم عراق و منطقه است.خوشبختانه برخی از کشورهای منطقه که در گذشته نگاه مثبتی به عراق دموکراتیک و جدید نداشتند، اکنون در حال نزدیک شدن به دولت و ملت عراق هستند، البته برخی نیز همان رفتار سلبی را ادامه می دهند.
معتقدیم که به موازات گفتگوهای سیاسی، سوریه باید به سرعت در مسیر بازسازی قرار گیرد، آوارگان نیازمند بازگشت به خانه های خود هستند.
چند پیشنهاد:
ـ منطقه ما، امروز نیازمند «ترتیبات سیاسی – امن
ـ منطقه ما، امروز نیازمند «ترتیبات سیاسی – امنیتی» جدید است. ترتیباتی که باید بر روی پل های اعتمادسازی بنا شود.
ـ منطقه ما می تواند با جهان تعامل سازنده داشته باشد اما در عین حال کشورهای منطقه قادرند در کنار هم برای توسعه و رفاه مردم همکاری کنند. بجای «دوری» و «رقابت» باید «دوستی» و «همکاری» ملاک عمل قرارگیرد. همه در منطقه باید برای «اعتمادسازی» و همکاری تمرین کنند.
ـ همه ما در یک کشتی واحد در منطقه هستیم، اگر امنیت و پیشرفت هست باید برای همه باشد. اساساً امنیت یک مقوله تفکیک پذیر نیست و نمی توان امنیت را فقط برای بخشی از منطقه خواست. کشورهای بزرگی در منطقه وجود دارند، مانند مصر، عراق، ترکیه، عربستان و جمهوری اسلامی ایران، روابط سازنده و مثبت و به دور از مداخله خارجی می تواند این کشورهای مهم و سایر کشورهای منطقه را در یک کشتی سرشار از امنیت، رفاه و آسایش در کنار هم قرار دهد.
ـ راه حل در همه پرونده های سیاسی منطقه از لیبی در شمال آفریقا تا سوریه و از یمن تا بحرین در جنوب خلیج فارس مبتنی بر گفتگوی سیاسی و همه جانبه است. مشکل اصلی منطقه ما به دو عنصر مداخله بیگانگان و فقدان حوار و گفتگوی سازنده باز می گردد. شاهدیم که هنوز پرونده بحرانی در منطقه بسته نشده است ، پرونده بحرانی جدید رونمایی می شود. باید به ظرفیت بومی منطقه برای ایجاد ترتیبات سیاسی و امنیتی جدید اعتماد و تکیه کرد تا به منطقه ای امن ، با ثبات و سرشار از توسعه پایدار و رفاه دست یافت.