پخش زنده
امروز: -
محققان دانشگاه شهرکرد با ساخت گلخانه هوشمند، فناوری تولید پایه های گل رز خارجی را بومی سازی کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما ، مرکز چهارمحال و بختیاری ؛ مدیر امور اقتصادی استانداری گفت: محققان دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد این طرح را به روش "استنتینگ " اجرا کرده اند که پیش از این در انحصار کشورهای هلند و فرانسه بود .
آقای قربان پور افزود: با ابداع شیوه تولید نور مصنوعی و مدیریت عوامل محیطی در گلخانه هوشمند زمان رشد پایه های گل رز هلندی در ایران کوتاهتر می شود .
مجری تولید پایه های گل رز خارجی هم گفت: در این طرح که از سال 1391 آغاز شده است پایه های گل رز هلندی همزمان روی ساقه گل نسترن قلمه و پیوند زده می شود و بعد با تاباندن شدت و طول موج های مختلف نور مصنوعی نیاز گیاه پیوندی، برای رشد و نمو تامین می شود تا گیرایی پیوند و پایه افزایش یابد.
سعید ریزی افزود: با ابداع روش تابش نور مصنوعی در گلخانه هوشمند دانشگاه شهرکرد امکان تولید پایه های گل رز هلندی هر زمان از سال در ایران فراهم شد بطوریکه در شرایط آزمایشی و تحقیقاتی ماهانه 25 هزار بوته آماده عرضه به بازار گل شد.
سالانه 800 هزار تا یک میلیون پایه گل رز هلندی با هزینه دو و نیم یورو به ازای هر بوته وارد کشور می شود که با اجرای این طرح تحقیقاتی و تولید 25 هزار بوته پیوندی از خروج سالانه 750 هزار یورو از کشور جلوگیری شده است .
گل رز بعنوان ملکه گلها از خانواده "سرخیان است " و هلند، ایالات متحده آمریکا ، انگلستان ، فرانسه ، کلمبیا ،اکوادور ، کنیا ،آفریقای جنوبی و هندوستان از مهمترین صادر کنندگان پایه های گل رز هستند که سالانه گردش مالی آن به بیش از میلیون ها یورو در جهان می رسد.
گل رز گیاهی است با 120گونه در رنگهای مختلف که حالا کشاورزان ایران با اجرای این طرح در دانشگاه شهرکرد دیگر نیازی به واردات ندارند و مشکلات ثبت سفارش، احتمال ورود آفات و بیماری ها با واردات به کشور و زمان بر بودن دریافت پایه های گل پیوندی در ایران حل شد.
دکتر برزگر از دیگر مجریان این طرح تحقیقاتی گفت: هرپایه پیوندی گل رز در شهرکرد به روش "استنتینگ " با قیمت شش هزار تومان تولید می شود که این مبلغ یک پنجم واردات نمونه خارجی است .
سعید ریزی شکست انحصار ، دستیابی به پایه های گل رز در هر زمان و مکان، امکان تولید بیشتر و با کیفیت تر و جلوگیری از خروج ارز را از دلایل ابداع روش تابش نور مصنوعی در گلخانه و قلمه –پیوند همزمان پایه گل رز به نسترن اعلام کرد و افزود: این طرح به صورت مستقیم زمینه اشتغال 10 دانش آموخته کشاورزی را کرده است .
تولید آزمایشی پایه گل رز با ابداع روش نور مصنوعی در گلخانه 900 متر مربعی دانشگاه شهرکرد با حمایت های پارک علم و فناوری از سال 91 شروع شده است و حالا نتایج آن موفقیت آمیز است .
پایه های پیوندی رز ایرانی عاری از آفات و بیماری است و تا هشت سال متوالی قالبیت گلدهی دارد در حالیکه نمونه های خارجی کمتر از این زمان گل می دهد .
قربان پور مدیر امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: طرح تحقیقاتی تولید پایه های گل رز خارجی با فناوری ایرانی در شهرکرد با دو میلیارد و 500میلیون ریال تسهیلات پارک علم و فناوری و آورده دانشگاه شهرکرد اجرایی شده است و با ادامه حمایت های دولت از این طرح تا دو سال آینده کشور از واردات پایه های گل پیوندی بطور کامل بی نیاز می شود .