ای پی: بوئینگ با ایران ایر قرارداد امضا کرد
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، اسوشیتدپرس در گزارشی از دبی به قلم جان گامبرل و ناصر کریمی نوشت:
شرکت «بوئینگ» روز سه شنبه اعلام کرد قراردادی با «ایران ایر» امضا کرده است که قصد این شرکت هواپیمایی را برای خرید هواپیماهای بوئینگ ابراز می کند.
این نخستین قرارداد مهم ایران با یک شرکت آمریکایی، در پی توافق هسته ای تاریخی پارسال تهران با قدرت های جهان است. مشخص نیست که ارزش این قرارداد با ایران ایر چقدر است هر چند که یک مقام ایرانی پیشتر تلویحا اعلام کرد کل فروش بوئینگ به ایران احتمالا 25 میلیارد دلار ارزش دارد.
این سازنده هواپیما که مستقر در شیکاگو است، با ارسال بیانیه ای برای اسوشیتدپرس اعلام کرد: «با مجوزهای دولت آمریکا در پی مشخص شدن این که ایران به تکالیف خود براساس توافق هسته ای حاصل شده در تابستان گذشته عمل کرده است»، این شرکت این قرارداد را با ایران ایر امضا کرد. در این بیانیه اعلام شده است: «بوئینگ به پیروی از دولت آمریکا در ارتباط با کار کردن با شرکت های هواپیمایی ایران ادامه خواهد داد و هر قراردادی با شرکت های هواپیمایی ایران به موافقت دولت آمریکا بستگی خواهد داشت». بوئینگ جزئیات بیشتری در خصوص این توافقنامه ارائه نکرد. فاخر داغستانی سخنگوی بوئینگ مستقر در دبی از توضیح بیشتر خودداری کرد.
ایران ایر، شرکت هواپیمایی ملی ایران، این هفته اعلام کرد می خواهد نسل های جدید «بوئینگ 737» همچنین «300ER» و مدل 900 «بوئینگ 777» را خریداری کند.
پیشتر روز سه شنبه، عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ایران اعلام کرد یک توافق احتمالی بین این کشور و بوئینگ احتمالا 25 میلیارد دلار ارزش دارد که برابر با قرارداد قبلی تهران با «ایرباس»، رقیب اروپایی بوئینگ، است.
آخوندی گفت: «گفتگوهای اولیه انجام شد و من می توانم بگویم بوئینگ در حال مذاکره با مقامات آمریکایی است و احتمالا میزان خرید ما برابر با ایرباس است».
وی خاطر نشان کرد اگر توافق حاصل شود، نخستین هواپیمای بوئینگ احتمالا ماه اکتبر وارد ایران خواهد شد. تعداد کلی فروش پیشنهادی بوئینگ به ایران همچنان نامشخص است. روزنامه دولتی «ایران» روز یکشنبه به نقل از علی عابدزاده رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران اعلام کرد این فروش شامل 100 هواپیمای بوئینگ می شود؛ مسئله ای که این تولیدکننده هواپیما از بحث درباره آن خودداری کرده است.
در حالی که دیگر تحریم ها علیه تهران همچنان پابرجاست، بوئینگ درباره ورود به بازار ایران، محتاط بوده است. مقامات آمریکایی اوایل هفته گفته بودند فروش هواپیماها به مجوز وزارت خزانه داری این کشور نیاز دارد. مشخص نیست که چه چیزی در چند روز گذشته تغییر کرده است.
مقامات خزانه داری برای اظهار نظر در این خصوص، در دسترس نبودند. احتمال می رود که بوئینگ این فروش را از طریق یک شرکت وابسته خارجی انجام دهد و از ارزی غیر از دلار آمریکا استفاده کند تا قوانین آمریکا را نقض نکند.شرکت های هواپیمایی ایران حدود 60 هواپیمای بوئینگ دارند ولی بیشتر آنها قبل از انقلاب اسلامی سال 1979 خریداری شده است.
آخوندی روز سه شنبه اعلام کرد از 250 هواپیمای مسافربری ایران، 162 هواپیما پرواز می کنند و بقیه آنها به علت نبود قطعات یدکی، زمینگیر شده اند.
زمانی که ایران بر سر برنامه هسته ای مورد مناقشه این کشور تحریم شد، دستیابی به قطعات و خدمات تقریبا غیرممکن بود.
موافقت با ورود شرکت های سازنده هواپیما به بازار ایران در توافق هسته ای پارسال گنجانده شده است ولی نمایندگان کنگره آمریکا به بوئینگ هشدار داده اند با تهران داد و ستد نکند زیرا موافقتنامه ایران همچنان یک مسئله داغ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است.
ایران ایر پیش از این قراردادهایی برای خرید 118 هواپیما از کنسرسیوم اروپایی ایرباس و 20 هواپیمای دیگر از شرکت سازنده هواپیماهای فرانسوی-ایتالیایی «ای تی آر» امضا کرده است.
فقط قرارداد ایرباس 22.8 میلیارد یورو (25 میلیارد دلار) ارزش دارد ولی این فقط تردید آمریکا نیست که ورود شرکت های آمریکایی را به ایران، کند می کند.