نگاهی به مسابقات بین المللی قرآن کریم از سال 60 تاکنون
امروز سی و سومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم آغاز به کار می کند ، مسابقه ای جهانی که فقط رقابت نیست بلکه رویدادی بزرگ است که به عنوان پیوند دهنده قلوب مسلمانان جهان به یکدیگر به شمار می آید.
![](/files/fa/news/1395/2/22/178087_684.jpg)
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا وسیما؛ امسال این مسابقات درکشورمان با حضور130 نماینده از 75 کشور جهان در ایران برگزار می شود ، این درحالی است که در نخستین سال برپایی این مسابقات در سال 1360 با حضور 24 قاری و حافظ از 12 کشور برگزار شده بود ؛ استقبال داوطلبان به شرکت در مسابقات بین المللی قرآن کریم که سالانه بر تعداد آنان افزوده می شود حکایت از رشد کیفی و کمی همچنین سطح قابل قبول علمی مسابقات، افزایش اعتبار و مقبولیت جمهوری اسلامی ایران در جهان دارد.
از اهداف اولیه و مهم این مسابقات، آشنا شدن مسلمانان دنیا با تحولات و پیشرفت های جمهوری اسلامی ایران همچنین کسب تجربه از فعالیت های قرآنی دیگر کشورها بیان شده است امری که ایران اسلامی و سازمان اوقاف و امور خیریه از ابتدای دهه سال 60 با برگزاری مسابقات بین المللی قرآن کریم به آن اهتمام ورزیده است.
البته ناگفته نماند که در سالهای 1361 و 1362 به علت شرایط خاص جنگ تحمیلی درکشور و بمباران و موشک باران شهرها و در نتیجه نا امنی حریم هوایی کشور مسابقات بین المللی قرآن در ایران برگزار نشد اما با ادامه یافتن مسابقات ، اهداف متعالی و ارزشمند این رویداد مهم معنوی دنبال شد که توسعه و ترویج فرهنگ غنی قرآن در سطح ایران ، جهان اسلام و دنیا ، اهتمام نظام جمهوری اسلامی ایران به برنامه های قرآنی، افزایش تبادل فرهنگی در سایه قرآن در میان مسلمانان جهان و تلاش برای بوجود آوردن زمینه وحدت ؛ همگرایی و بیداری امت اسلامی حول محور قرآن از اصلی ترین اهداف آن محسوب می شود .
حضور قشرهای مختلف مردم در مسابقات بین المللی قرآن کریم ، برگزاری مراسم افتتاحیه با حضور برخی مقامات کشور ، دیدار قاریان و حافظان شرکت کننده با مقام معظم رهبری و همزمانی مسابقات با ایام عید مبعث و آغاز نزول قرآن، حضور مهمانان خارجی و برپایی همزمان محافل نورانی قرآن در کشور با حضور قاریان بین المللی هم از ویژگی های مسابقات بین المللی قرآن کریم ایران است .
چند سالی هم همزمان با مسابقات بین المللی قرآن کریم، همایش تجلیل از بانوان فعال قرآنی برگزار می شود و امسال هفتمین دوره این همایش مانند سال گذشته بصورت بین المللی برگزارمی شود ؛ شناسایی زنان فعال قرآنی و معرفی زنان اندیشمند و نخبه قرآنی به عنوان الگو همچنین توسعه و تقویت روحیه نوآوری بانوان در رشتههای قرآنی و تجلیل از اندیشهها و روشهای برتر از جمله محوریترین اهداف برگزاری این همایش است .
علاوه بر این همایش، یکی از دیگر برنامه های جنبی مسابقات بین المللی قرآن کریم؛ همایش بین المللی پژوهش های قرآنی است که در 9 دوره گذشته سالانه برگزار و قرار شده است از امسال هر دو سال یکبار برپاشود .
رونمایی از فراخوان این همایش با عنوان" قرآن و فرهنگ اسلامی" ، رونمایی از چهارمین جشنواره قصه های قرآنی و برپایی نمایشگاه محصولات قرآن و برگزاری محافل تلاوت قرآن با حضور قاریان بین المللی در تهران و استان ها از برنامه های فرهنگی این مسابقات است .
شعار امسال سی و سومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم« یک کتاب، یک امت» انتخاب شده است ؛ مسابقه ای که از امروز با حضور130 قاری و حافظ از 75 کشور و پنج قاره جهان برگزار می شود و برای نخستین بار هم 16حافظ روشندل قرآنی نیز از دیگر کشورهای دیگر در این مسابقات به رقابت می پردازند.
در این دوره 3 نماینده از کشورمان شامل یک قاری (حامد ولی زاده از آذربایجان غربی) و یک حافظ ( مجتبی فانی خراسان رضوی ) و در رشته حفظ کل روشندلان هم عبدالغفور جوهرچی از خراسان رضوی شرکت می کنند.
تجربه حضور نمایندگان ایران در دیگر مسابقات بین المللی از جمله مسابقات مالزی ، اردن ، امارات و کویت و مقایسه نمایندگان اعزامی کشور با نمایندگان قرآنی دیگر کشورها همچنین صعود آنان به مقام های نخست مسابقات بین المللی ، نشان از ارتقاء و جایگاه ایران در سطح جهانی دارد.
کیفیت داوری مسابقات بینالمللی قرآن کریم ، جایگاه این مسابقات را به عنوان بزرگترین رویداد قرانی جهان اسلام ارتقا داده است به نحوی که امسال این دوره از مسابقات مانند ادوار گذشته با ترکیبی از داوران ایرانی و خارجی به بررسی و ارزیابی رقابت ها می پردازند و این دوره نیز با حضور17 داور بلحاظ تخصصی و فنی همچون ادوار گذشته از دقت نظر بالا برخوردارخواهد بود.
به هر حال می توان اذعان کرد مسابقات بین المللی قرآن نقش بسزایی در وحدت مسلمان ، نزدیکی و تبادل اندیشه ها و بیداری اسلامی و تغییر نگاه های مغرضانه و مخدوش کننده به جمهوری اسلامی ایران داشته و دارد.
نگاهی گذرا به برنامههای متنوع فرهنگی و قرآنی اجرا شده در طی برپایی ادوار مختلف نشان میدهد که برگزارکنندگان این مسابقات در پی استفاده از ظرفیتهای موجود و بهره برداری لازم از این فرصت ارزشمند برای ایجاد انس و ارتباط بیشتر با زیبایی آموزهها و هنرهای قرآنی و بهره مندی از مفاهیم و معارف قرآنی با محوریت دیدگاه های رهبر معظم انقلاب اسلامی در ایران و جهان هستند و اگر چه در این میان برخی کاستیها هم رخ می نماید اما با هدف گذاری ها و برنامه ریزی های صحیح و مدون می تواند ارزشمند تر و گران بهاتری به ارمغان آورد.
گزارش از فهیمه علیمردانی