گزارش مکتوب...
جولان بولدوزرها در زیستگاه گوزن زرد ایرانی
سیل بندی که برای ساختنش قامت ۴ هکتار از اراضی منطقه حفاظت شده کرخه خم شد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خوزستان ، صدای بولدوزها و لودرها از فاصلهی دور هم شنیده میشود ، آن هم در جایی که تا به حال این همه صدای گوش خراش را تجربه نکرده است، منطقهای که محل خرامیدن
گوزن زرد ایرانی و زیستگاه گونههای متنوع گیاهی و جانوری است، محل تاخت وتاز ماشینهای سنگین راهداری شده است.
داستان از جایی شروع می شود که سیل ۹۸
روستای" دوار" در بخش مرکزی شوش و هم مرز با
منطقه حفاظت شده کرخه را تهدید میکند، بعد از سیل در،۱۲۰۰ متر از قسمتهای آسیب پذیر منطقه
سیل بند ساخته می شود.
برای ادامه کار و حفاظت از روستا، روندساخت سیل بند ادامه پیدا میکند، اما روستائیان اجازهی ساخت سیل بند در زمینهای کشاورزیشان را نمیدهند.
ودر این مواقع دیواری کوتاهتر از طبیعت وجود ندارد، کار ادامه پیدا میکند و روستایی که قرار بود یک ضلع سیل بند در آن احداث شود، دور زده میشود، کاری که به خاطرش تا به امروز، ۴ هکتار از جنگلهای کهنسال منطقه حفاظت شده کرخه قلع و قمع شدند.
طرحی که هنوز ادامه دارد و برای عملی شدنش ۱۱ هکتار از اراضی کرخه تخریب خواهد شد، بایک حساب سرانگشتی یعنی تیشه به ریشه ۵۳۰۰ درخت زده میشود.
درختانی که مامن پرندگان منطقه است و خود نقش مهمی در کنترل سیلاب دارند، به خاطر سیل بند تخریب میشوند.
آقای خیرآبادی فعال محیط زیست که چندین بار در منطقه حضور پیدا کرده است به خبرگزاری صدا وسیما میگوید: این روستا در ابتدا با جانمایی اشتباه در حریم رودخانه و جنگل بنا شده است، روستایی هم مرز با منطقه حفاظت شده که اهالی آن حاضر نشدند، برای در امان ماندن از سیل، بخشی از زمین کشاورزی رو برای ایجاد سیل بند اختصاص دهند.
وحالا منطقه حفاظت شده کرخه که به جرات میگویم یکی از بی نظیرترین نقاط دنیا است که پاک و بی آلایشترین آب جاری (کرخه) از میانهی آن عبور میکند، امروز در چنگال بلدوزرها قرار گرفته.
درختان و درختچههای هزاران ساله که میراث طبیعی ماست، و جزئی از زیستگاه گوزن زرد ایرانی است، هر روز کوچکتر میشوند.
اصلا همین تخریب و تقلیل زیستگاه است که گوزن ایرانی را در معرض انقراض قرار داده است.
خیرآبادی در ادامه یادآور میشود:
مصالحی که برای ساخت سیل بند به کار برده میشود؛ شنهای تثبیت شدهی غرب کرخه است که حمل و جابه جایی آنها، خود یک نوع
دستکاری در طبیعت است و با برخاستن هر بادی، وبه دنبال آن، حرکت شنها حیات درختان باقی مانده را تهدید میکند.
آقای الوندی رئیس اداره پارک ملی کرخه میگوید:قرار بود این طرح در مساحت ۱۰۰۰ متر عملی شود، اما مدیریت بحران اصرار به ادامه کار داشتند و به ما گفتند پروژه بررسی شده است، پیشنهاد ما این بود که نیمی از پروژه در منطقه حفاظت شده و نیمی در روستا اجرا شود.
الوندی اذعان میکند: در آغاز پروژه علیه پیمانکار به مراجع قضایی شکایت و کار را متوقف کردیم، اما متأسفانه رای دادگاه به نفع پیمانکار صادر و کار دوباره آغاز شد.
به گفته وی، در یک ماه اخیر افزون بر دو هزار متر زیرسازی و کف تراشی شده، درختان جنگل قطعشده و خاکریزی کردهاند، اما با توجه به تردد ماشینآلات و ادوات، انتظار میرود میزان تخریبها بیشتر از انتظار باشد.
اما اجرای تمام طرح درمنطقه حفاظت شده درختان و درختچههای زیادی در حدود ۱۱ هکتار را هدف تخریب قرار داده است. هر چندتا امروز هم ۴ هکتار از اراضی کرخه از بین رفته اند.
درسالهای گذشته به خاطر بیماری میاز ۹۰ درصد از جمعیت گوزن زرد ایرانی را از دست داده ایم. درحال حاضر آمار دقیقی از وضعیت
گوزن زرد منطقه نداریم.
این منطقه مقصد، پرنده نگرهای زیادی از سراسر جهان است که قطع درختان که لانههای پرندگان را در خود جای داده اند، به این صنعت نوپای اکو توریسم، هم آسیب میزند.
برای پیگیری ماجرا به استانداری خوزستان رفتم، مستندات کافی برای ارائه به آقای عبیات معاون عمرانی استانداری در اختیار داشتم؛ آقای عبیات در پاسخ گفت: بعد از سیل ۹۸ بعضی روستاها که نوعا در حریم رودخانه قرار داشتند، برای ایمن سازی تصمیم به ساخت دایک در اطراف روستا گرفتیم. قرارگاه بازسازی و نوسازی مناطق سیل زده در ۱۶ روستا، در حال اجرای این طرح است.
با توجه به آخرین تصمیمی که گرفته شد؛ بنا نبود هیچ تداخل و قطع درختی در منطقه حفاظت شده صورت گیرد.
حتما با همکاران بنیاد مسکن این مسئله را بررسی میکنیم، اگر اتفاقی افتاده، برخورد لازم را انجام میدهیم و عملیات قطعا به این شیوه ادامه پیدا نخواهد کرد.
محقق و نویسنده : زهرا کیانی